Sponsor

sâmbătă, 29 august 2009

FMI aloca Romaniei DST-uri de 1,4 mld. dolari


"O alocare generala de DST-uri, in valoare de 250 miliarde dolari, a devenit efectiva vineri, 28 august. Alocarea este menita sa furnizeze lichiditate sistemului economic mondial prin suplimentarea rezervelor valutare ale statelor membre ale FMI", arata un anunt al Fondului Monetar International (FMI).

Alocarea generala de DST-uri a fost facuta pentru 186 de state membre ale FMI, proportional cu cotele lor actuale in cadrul Fondului, care sunt calculate in functie de ponderea tarilor in economia globala, potrivit NewsIn.
In cadrul acestei alocari generale, Romania poate dispune, de vineri, 28 august, de 1,19 miliarde dolari (763,7 milioane DST).

"Separat, FMI mai pune la dispozitie o alocare unica de DST-uri, care a intrat in vigoare pe 10 august 2009 si care va intra in vigoare pe 9 septembrie 2009. Totalul in cadrul acestei alocari speciale se ridica la 21,5 miliarde DST, respectiv 33 miliarde dolari", se mai precizeaza in anuntul FMI.

In cadrul alocarii speciale, Romania poate beneficia de 145 milioane DST (227 milioane dolari), suma totala pentru cele doua transe puse la dispozitie ridicandu-se astfel la 908,8 milioane DST (1,4 miliarde dolari).

Romania are in desfasurare un acord extern de finantare, in cadrul caruia FMI s-a angajat sa imprumute statul cu aproape 13 miliarde euro.

Planul a fost aprobat in aprilie de G20, grupul celor mai importante state industrializate si emergente, pentru a injecta lichiditati in sistemul financiar global, intr-un moment in care rezervele internationale ale statelor constituie o marja de siguranta in contextul crizei globale.

Statele pot folosi aceste alocari pentru rezervele valutare, prin operatiuni de tip swap.

DST reprezinta moneda virtuala a Fondului Monetar International, a carei valoare este calculata in raport cu un cos valutar format din dolar, yen, lira sterlina si euro. Tranzactiile in interiorul FMI sunt calculate in DST.

0 comentarii: