Sponsor

marți, 24 noiembrie 2009

BNR face prima curatenie, picand 44 de directori din banci la examenul de autorizare pe functie

In ultimele luni peste 200 de sefi de directii din banci au fost intervievati de comisii tehnice din BNR.

Nu mai putin de 44 de directori de directii mari ale bancilor de pe piata - de la creditare pana la managementul riscului - au picat examenul de autorizare pe functie de la BNR, impus de noua legislatie privind institutiile de credit, afirma surse bancare.

In ultimele luni, peste 200 directori au fost intervievati de comisii tehnice din BNR pe baza fisei postului, pentru determinarea competentelor profesionale si a gradului de cunoastere a reglementarilor care vizeaza activitatea celor evaluati.

Din acest an, legislatia bancara prevede ca fiecare dintre persoanele desemnate sa asigure conducerea structurilor de administrare si control intern al riscurilor, audit intern, conformitate, trezorerie si creditare "trebuie sa fie aprobata de BNR inainte de inceperea exercitarii responsabilitatilor", dupa ce pana acum autorizarea era necesara doar membrilor boardului unei banci.

Procesul de evaluare este in prezent incheiat, insa situatia celor care nu au "promovat" ramane neclara: teoretic trebuie schimbati din functie, insa bancile solicita noi examinari mai ales ca este vorba de bancheri care ocupau deja o functie.

"Sunt destui care au picat. Am comunicat fiecarei banci in parte situatia lor. Norma in vigoare spune ca ei trebuie inlocuiti. Au existat insa niste contacte intre noi si Asociatia Romana a Bancilor privind posibilitatea unei noi evaluari, ca o restanta la un examen", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.

El spune ca pentru aplicarea noii legislatii au fost organizate comisii din Banca Nationala din care au facut parte reprezentanti ai directiilor cu competente specifice activitatii celui supus evaluarii, pe langa cei ai directiei de supraveghere. Examinarea a durat in medie cam 3-4 ore.

"A fost o discutie cu directorul respectiv, sa vedem daca stie sa gestioneze bine riscurile, pe baza strategiei bancii si a normelor. In general suntem multumiti, cu unele exceptii. Sunt situatii unde am cerut sa aprofundeze", afirma seful supravegherii din BNR. Chiar daca a fost vorba de o evaluare tehnica, unii bancheri acuza de subiectivism comisiile de evaluare, solicitand realizarea unei a doua serii de interviuri. De asemenea, surse bancare afirma ca unii dintre intervievati au fost penalizati inclusiv pe considerente de "atitudine necorespunzatoare" in conditiile in care nu stapaneau "materia", in special normele si regulamentele in vigoare emise de BNR.

"Sunt unii care stiu foarte bine meserie, dar nu au stiut sa se prezinte la un asemenea examen, cum este cel de la BNR", a comentat Radu Ghetea, presedintele ARB.

Ce se intampla cu directorii din esalonul doi ai bancilor care nu au reusit sa convinga comisiile de examinare ale BNR ca stapanesc reglementarile care le vizeaza activitatea?

Radu Ghetea, presedintele ARB, afirma ca sunt cazuri in care nu ar fi bine ca directorii aflati in exercitiu sa fie schimbati, chiar daca nu au trecut de testul BNR.

"Norma este putin ambigua. Vorbeste de avizarea prealabila, iar noi suntem acum intr-un moment unic: unii directori sunt pe functie si dau un examen. Din discutiile pe care le-am avut cu BNR a reiesit ca exista disponibilitatea sa li se mai dea o sansa celor care nu au fost suficient de abili pentru a trece un asemenea examen", spune Ghetea. ARB a fost sesizata de mai multe banci in legatura cu directorii care nu au trecut examenul BNR.

Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere din BNR, afirma ca ia in calcul acordarea unui ragaz in care unii dintre directorii care nu au obtinut calificative satisfacatoare sa se documenteze suplimentar si sa fie reexaminati. Cu alte cuvinte, BNR nu se grabeste sa le ceara bancilor din care fac parte directorii in cauza sa-i schimbe din functie.

"Cadrul de reglementare actual spune ca banca trebuie sa-l schimbe, daca nu trece de evaluare. Dar se studiaza posibilitatea acceptarii unei perioade de tranzitie, in care respectivii sa aprofundeze atributiile si raspunderile functiei si eventual sa se accepte o noua evaluare", a declarat Cinteza.

In mod traditional, conducatorii de banca erau supusi unei examinari amanuntite, insa din acest an BNR a extins examenul de autorizare si asupra bancherilor din middle management - directori din departamentele sau directiile de trezorerie si arbitraj, audit intern, creditare - retail si corporate, managementul riscului sau contabilitate.

In cazul pozitiilor de top management, evaluarea BNR poate dura si mai multe luni de zile. In prezent se afla la autorizare dosarul noului presedinte al RBS Bank Romania - Johan Gabriels, care a venit in locul lui Peter Weiss, precum si cel al lui Dimitrios Damkalidis, care asteapta "unda verde" pentru a prelua functia de prim-vicepresedinte al Bancpost.

0 comentarii: