Lucrul la calculator poate dauna grav sanatatii. Pauzele dese sunt necesare pentru ca vederea sa nu fie afectata, iar pozitia corecta in fata calculatorului va va proteja coloana vertebrala de eventualele deformari.
Persoanele care lucreaza numai la calculator trebuie sa respecte cateva reguli clare pentru pastrarea sanatatii. Lipsa miscarii, mancatul in fata monitorului sau orele inaintate petrecute la birou afecteaza grav sanatatea, informeaza healthy.net, citat de ziare.com.
Pozitie confortabila
Pentru a evita durerile de cap sau de gat, monitorul va fi asezat la nivelul privirii, nu mai jos sau mai sus, pentru ca gatul sa nu fie obligat sa se incline inutil.
Atunci cand lucram la calculator, capul va fi drept si privirea inainte. Pozitia pe scaun este cu spatele drept, cu trupul perpendicular pe podea si sprijinit de spatarul fix al scaunului.
Umerii si trunchiul vor fi pe aceeasi linie, iar coatele vor fi apropiate de corp. Bratul si antebratul vor forma un unghi de 90 de grade sau putin obtuz. Cu cat unghiul dintre ele va fi mai mare, cu atat spatele va fi mai putin drept, iar coloana vertebrala va fi afectata.
Picioarele se vor odihni pe un suport special pentru cei care lucreaza la birou. in pauzele de relaxare, puteti intinde picioarele pe acest suport, de minim 20 de centimetri inaltime. Circulatia periferica va fi astfel protejata, iar muschii se vor relaxa.
Dotarile unui birou
Persoanele care lucreaza numai la calculator trebuie sa beneficieze de cateva facilitati obligatorii, astfel incat cele opt ore pe zi sa nu le afecteze sanatatea. Biroul este dotat cu blat de tastatura astfel incat intre coapsa si blat sa existe un spatiu necesar libertatii de miscare. Sub birou trebuie sa existe un spatiu liber, pentru ca angajatul sa se poata relaxa in orele de pauza.
Actele si documentele cu care lucreaza zilnic vor fi asezate in bibliorafturi, pentru a nu ingreuna lucrul angajatului. Stresul la birou este mult mai mare atunci cand nu exista o ordine in acte, iar planificarile zilnice nu pot fi facute expeditiv.
Telefonul de pe birou trebuie sa fie asezat la o inaltime corespunzatoare pentru evitarea aplecarilor sau a ridicarilor frecvente, care, in timp, pot dauna coloanei vertebrale. Scaunul biroului va fi unul moale, cu spatar si cotiere. Spatarul va fi fix, pentru a nu permite adoptarea pozitiilor daunatoare coloanei vertebrale.
De asemenea, scaunul va fi reglabil, pentru ca angajatul sa poata stabili inaltimea corespunzatoare de la care poate lucra in conditii optime.
Monitorul ales nu va afecta vederea, va avea ecran de protectie si va fi reglabil. Tastatura trebuie sa fie silentioasa, comoda, fara spatii mari intre taste, pentru ca, dupa un timp, sa nu fie un focar de infectie pentru angajat, acumuland diverse resturi.
Pentru imbunatatirea aerului din birou, cateva flori sunt obligatorii. Aerul conditionat si ferestrele mari care pot fi deschise amelioreaza calitatea aerului si ajuta la oxigenarea creierului. Angajatii vor lucra astfel in conditii optime si vor fi si eficienti.