Consiliul de administratie al bancii centrale a decis, marti, sa reduca dobanda cheie de la 9% la 8,5% pe an, in conformitate cu asteptarile, insa a surprins piata prin scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 30%, ceea ce va pune la dispozitia bancilor noi lichiditati.
Totodata, consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa reduca scadenta operatiunilor de tip repo, de injectare de bani in piata, de la o luna la o saptamana, se mai arata in comunicatul bancii centrale.
In urma deciziei de marti, dobanda de politica monetara revine la nivelul in vigoare in perioada ianuarie-februarie 2008, cand BNR era, insa, intr-un ciclu de inasprire a politicii monetare. De la inceputul lui 2009, BNR a coborat dobanda cheie cu 1,75 puncte procentuale, de la 10,25% la 8,50% pe an.
De asemenea, in urma deciziei, scad automat si dobanzile la facilitatea de credit (lombard), de la 13% la 12,5% pe an, si la facilitatea de depozit de la 5% la 4,5%, in conditiile in care acestea sunt fixate la plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda cheie.
Daca decizia de reducere a dobanzii de politica monetara de la 9% la 8,5% pe an - pe care banca centrala o percepe bancilor la injectiile de lichiditate in piata prin operatiuni repo - era asteptata, scaderea rezervelor minime obligatorii la valuta a surprins majoritatea analistilor, care mizau pe o miscare mai prudenta, de mentinere a nivelului actual, pentru ca BNR sa poata analiza efectele in piata ale deciziei de la ultima sedinta de politica monetara, care a dus la scaderea RMO atat la pasivele in valuta, cat si la cele in lei.
La ultima sedinta de politica monetara, din 30 iunie, CA al BNR a decis sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii de la 18% la 15% pentru pasivele in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani.
Pentru rezervele minime obligatorii constituite dupa 24 iunie, banca centrala platea bancilor dobanzi anuale de 4,90% la lei, 2,47% la euro si 0,89% la dolari.
Decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta cu scadenta mai mica de doi ani de la 35% la 30% se va aplica incepand cu perioada de constituire a RMO 24 august - 23 septembrie.
Pentru finantarile atrase cu scadenta peste doi ani fara clauze de rambursare anticipata, nivelul RMO este zero atat la lei, cat si la valuta.
Scaderea dobanzii cheie era necesara, potrivit economistilor, in urma deteriorarii peste asteptari a mediului economic in primul trimestru. Produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 6,2% in primele trei luni din 2009 fata de perioada similara din 2008, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.
Pe langa deciziile legate de dobanda cheie si rezervele minime, banca centrala a anuntat ca va continua sa utilizeze activ operatiunile de piata "in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".
In plus, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa de joi, 6 august 2009.
Un comunicat detaliat in legatura cu deciziile de marti va fi dat publicitatii in jurul orei 15:30, a mai anuntat BNR.
NewsIn
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu