Friedrich von Schiller
Why I Did It and Why I’m Doing It Again!
"Daca anostele randuri pe care le vei gasi de-acum încolo te vor plictisi, consoleaza-te, cititorule, gandindu-te la mine, care a trebuit sa le si scriu."Heinrich Heine |
Institutul Cantacuzino a confirmat, miercuri, primul caz de gripa porcina din Romania. Virusul AH1N1 a fost depistat la un pacient care s-a intors recent din Statele Unite.
Pacientul este internat la Spitalul Matei Bals din Capitala.
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a confirmat, in cadrul unei conferinte de presa, prezenta virusului la o femeie in varsta de 30 de ani care a sosit in Romania pe 23 mai. Aceasta era insotita de cei doi copii ai sai, prescolari.
"Putem spune ca Romania figureaza, de azi (n.r. miercuri), pe lista tarilor in care virusul AH1N1 a fost confirmat", a anuntat ministrul Bazac.
Potrivit ministrului, analizele au fost trimise la Londra, pentru a primi confirmarea oficiala. Rezultatele vor fi trimise inapoi in 48-72 de ore.
Ion Bazac a precizat, insa, ca respectivul caz a fost confirmat de testele de laborator in proportie de 99%.
Starea pacientei este buna si se afla sub tratament medicamentos, ministrul apreciind ca acesta "va rezolva problema".
Toate persoanele care au intrat in contact cu femeia respectiva vor efectua un set de analize pentru a se afla daca au contractat sau nu virusul. Patru membri ai familiei acesteia sunt izolati la Spitalul Matei Bals.
Afla cum te poti apara de gripa porcina
Ion Bazac a mai declarat ca, pana in prezent, in Romania au existat 66 de cazuri suspecte de gripa porcina, insa nu au fost anuntate oficial pentru ca nu au fost confirmate de rezultatele de laborator.
Conform celui mai recent bilant realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, 92 de persoane au murit din cauza gripei porcine si peste 13.000 au contractat boala.
Detalii despre cel mai recent bilant, la nivel mondial
Cele mai noi cazuri de gripa porcina au fost depistate in SUA (54 de cazuri, o personaa decedata), Japonia (35 de cazuri), Chile (19 cazuri), Ecuador (7 cazuri), Australia, China, Marea Britanie si Filipine.
|
|
Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au creat o statie de autobuz futurista, care merge cu mult dincolo de limita celor mai evoluate statii din zilele noastre. Numit EyeStop, proiectul este bazat in totalitate pe energie solara.
Toate statiile vor avea acces la internet, iar fiecare modul va fi dotat cu un touch screen suficient de mare incat sa permita vizualizarea fara probleme a tuturor informatiilor de care un calator are nevoie.
Utilizatorii pot afla in acest fel pozitia exacta a autobuzului pe care il asteapta, pot gasi traseul cel mai scurt spre o adresa, afla calitatea aerului, navigheaza pe internet, isi pot conecta telefonul mobil pentru a descarca informatii sau pot posta anunturi sau reclame.
Conceptul a fost expus la festivalul Genio Fiorentino din Italia, iar un prototip functional va fi dezvaluit in octombrie. Cercetatorii MIT spun ca in momentul de fata exista intreaga tehnologie necesara transpunerii proiectului in practica.
Potul la Loto 6/49, ajuns la 11,5 milioane de euro, nu s-a mai dat de cinci luni. O posibila explicatie: pretul unei variante simple. In tari din UE cu jocuri similare, pretul unei variante este la jumatate fata de cel din Romania, desi salariul minim este sensibil mai mare.
Impatimitii jocului Loto 6/49 se chinuiesc de 21 de saptamani sa ghiceasca cele sase numere norocoase. Din 14 decembrie 2008, nimeni nu a mai nimerit varianta norocoasa la 6/49, astfel ca potul a ajuns la o suma ametitoare: in jur de 11,5 milioane de euro. Desi pretul unei variante simple este de 4,4 lei (1,1 euro) la un salariu minim de 600 de lei (150 de euro), romanii joaca in numar cat mai mare si sume impresionante atunci cand potul este unul foarte atractiv. Din cauza pretului mare, romanii nu-si permit sa joace variante cu mai mult de sase numere pe schema, doarece pretul unui astfel de bilet este foarte scump.
Prin urmare, sansa de castig a jucatorilor este mult mai mica. In tari membre UE, unde salariul minim pe economie este chiar si de 8-9 ori mai mare decat in Romania, pretul unei variante simple la Loto 6/49 este la jumatate fata de cel din Romania. In Germania, unde salariul minim pe economie este in jur de 1.400 de euro, pretul unei variante simple este de 0,75 euro. In Grecia, o varianta costa doar 0,5 euro, in Bulgaria - 0,3 euro, in Portugalia - 0,8 euro, in Spania - 1 euro, la fel ca in Austria si Elvetia. Preturi mai mari decat in Romania sunt in Anglia, 1,5 euro varianta, si in Irlanda, 3 euro varianta.
Probabilitatea ca un jucator sa ghiceasca cele sase numere norocoase este de una la aproape 14 milioane. Adica exista aproape 14 milioane de variante diferite ce se pot juca la Loto 6/49. In 1998, cand pretul unei variante simple era de 300 de lei vechi, saptamanal se jucau in jur de 24 de milioane de variante. In 1998, din 51 de extrageri, care au avut loc in acel an, s-a ghicit varianta castigatoare la prima categorie de 40 de ori. Rata castigului la prima categorie a scazut drastic dupa ce fosta conducere a Loteriei Romane a decis sa majoreze pretul unei variante simple. In 2001, dupa doar trei ani, pretul unei variante a fost majorat de peste 30 de ori, costand 10.000 de lei vechi. Se jucau saptamanal in jur de trei milioane de variante, iar potul la prima categorie a fost castigat doar de cinci ori din 51 de extrageri. Observam ca rata castigului la prima categorie a scazut de opt ori. De cand pretul unei variante simple a depasit un euro, in Romania marele pot s-a dat doar de cateva ori pe an, deoarece acum se joaca, saptamanal, in jur de 1,5 milioane de variante.
Intrebata de ce nu ia in calcul reducerea pretului variantei simple la Loto 6/49, actuala conducere a Loteriei ne-a raspuns: "In conformitate cu strategia de piata si politica de pret adoptata de C.N. Loteria Romana SA, pretul variantelor simple la jocurile de tip Loto sunt actualizate anual, fiind mentinute fixe pe tot parcursul anului. La calculul actualizarii acestor preturi se are in vedere acoperirea costurilor de exploatare, inflatia prognozata pentru anul respectiv, precum si segmentul de jucatori caruia i se adreseaza fiecare joc in parte". In fata argumentului ca in alte tari UE pretul unei variante la Loto 6/49 este mai mic, conducerea Loteriei Romane a precizat: "In ceea ce priveste afirmatia dumneavoastra privind mentinerea ridicata a pretului unei variante simple la jocul Loto 6/49, avand in vedere ca la jocurile similare din celelalte tari europene pretul unei variante simple este mult mai mic, va informam ca, de exemplu, in Spania, costul unei variante simple la un joc similar este de 1,5 euro". Verificand informatia furnizata de catre conducerea Loteriei Romane, am aflat ca aceasta este falsa. In Spania, o varianta simpla la loto costa doar 1 euro. Plus ca salariul minim in Spania este de 7-8 ori mai mare decat in Romania.
sursa: Cotidianul
Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, si-a propus sa arate lumii cum tehnologia produsa de specialistii companiei poate schimba functionalitatea caselor in viitorul apropiat.
Fata de alte demersuri de acest gen, exercitiul de imaginatie al Microsoft nu contine nici un element SF, toate aplicatiile folosite in demonstratie avand la baza tehnologii deja existente sau aflate in stadiu de dezvoltare.
Un loc important in managementul casei viitorului il ocupa diversele utilizari ale sistemului Microsoft Surface. Astfel, orice suprafata poate fi transformata in ecran cu ajutorul unui proiector si folosita fie ca telefon, fie ca organizator sau browser de internet.
Statele vizate tin ascunse conturi de sute de miliarde de euro. Fonduri speculative, societati ascunse, venituri care se scurg printre degetele multor state. Paradisurile fiscale nu au fost niciodata bine vazute. Insa, in contextul crizei care nu iarta pe nimeni, guvernele au devenit mai atente cu destinatia profiturilor obtinute pe teritoriile statelor lor, precum si cu mecanismele ingineriilor financiare care fac, anual, ca sute de miliarde de euro sa "evadeze" din calea taxelor si impozitelor.
Site-ul MSN Finances a facut o ancheta asupra acestor "aziluri bancare", dupa ce, cu circa o luna in urma, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a publicat listele cu paradisurile fiscale ce nu respecta regulile mondiale privind schimbul de informatii fiscale. Incolonarea tarilor in liste de paradisuri "albe", "gri" si "negre" a fost ceruta de cele mai industrializate state membre ale G20.
Integral in Evenimentul Zilei