Companiile nu au aplicat cresteri salariale de la inceputul lui 2009, amanandu-le pentru finele anului, potrivit directorilor de resurse umane din companii, chestionati de Business Standard. In cazul in care firmele au actualizat salariile angajatilor, procentajul de crestere a fost redus, in cel mai bun caz acoperind nivelul inflatiei.
MKB Romexterra Bank a acordat, de la inceputul anului, o crestere salariala de 7%. "Printre motivele care au dus la cresterea salariului brut total se afla politica de retentie, cresterea sporurilor incluse in veniturile angajatilor pentru persoanele care au indeplinit cerintele impuse de Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivelul bancii, includerea anumitor beneficii in salariul de baza", explica directorul de resurse umane al MKB Romexterra Bank, Carmen Raicu.
In sistemul bancar, specialistii in resurse umane se asteapta la o reducere a cresterilor salariale, care ajunsesera la 20% in perioada de extindere teritoriala a bancilor. "Tendinta este de reducere a cresterii salariilor. Nu vor mai creste atat de mult, cu 16-20%, cat era ritmul mediu de crestere in anii trecuti. Acum cresterea va fi de 7-8%, in cel mai bun caz", spune Virginia Otel, director de resurse umane pentru GarantiBank, companie care a inghetat anul acesta salariile, pastrandu-le la nivelul celor din 2008. Producatorul de materiale de constructii Lafarge Romania a revizuit salariile angajatilor inca din luna ianuarie. "Revizuirea s-a facut in concordanta cu cele negociate in contractele colective de munca. Negocierea a avut loc in noiembrie 2008. Cresterea a fost reprezentata de doua componente: acoperirea inflatiei, aplicabila tuturor angajatilor, si cresterea de merit, menita sa diferentieze in functie de performanta individuala", spune Gabriel Matauan, HR&Public Affairs director pentru Lafarge Romania. Compania aeriana Blue Air a crescut salariile angajatilor cu 1% in luna februarie a anului. "In acest sens, salariul mediu din companie a crescut de la 3.500 lei brut la 3.800 lei, in luna februarie 2009", spune Teodora Draghici, manager de resurse umane pentru Blue Air.
Reprezentantul Lafarge Romania mentioneaza ca unul dintre rolurile departamentului de resurse umane este de a mentine un echilibru al nivelului salarial, rol cu atat mai accentuat in contextul crizei. "Economia functioneaza in cicluri; una dintre problemele fundamentale ale specialistilor de resurse umane este sa aplatizeze aceasta curba. In 2007, cand salariile au crescut cu 30-40%, noi am evitat sa facem aceste cresteri. Astazi, cand multe companii scad salariile, noi nu facem asta", spune Gabriel Matauan, adaugand ca se incearca pastrarea unei linii care sa fie in concordanta cu piata, fara sa vizeze extremele.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu