Sponsor

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Firefox 3.6, un update obligatoriu



acă Steve Jobs ar prezenta noua versiune a browser-ului celor de la Mozilla, Firefox 3.6, discursul său ar face abuz de superlative precum "better and better and better" ori "an amazing new product". Nu este însă cazul iar Firefox 3.6 poate fi prezentat la obiect în doar trei cuvinte: un update obligatoriu.

Firefox 3.6 nu este versiunea care să aducă noutăţi revoluţionare şi să reprezinte o piatră de hotar în istoria browserelor. Nici cantitativ şi nici calitativ noutăţile care-l însoţesc nu sunt suficiente pentru a face din Firefox 3.6 un update major.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să faci upgrade la Firefox 3.6. Este chiar obligatoriu pentru un utilizator care ştie ce e bine pentru el. Ca orice update al sistemului de operare şi versiunile noi ale browserelor web aduc, printre altele, un binevenit plus de securitate. Şi cum am convenit că nu este de joacă cu securitatea, dacă foloseşti Firefox ai face bine să treci la noua versiune.

Performanţă

Firefox 3.6 este, conform celor de la Mozilla, mai rapid, mai sigur şi mai stabil decât versiunile anterioare. Este mai rapid în primul rând în ceea ce priveşte codul JavaScript. Cum programatorii folosesc din ce în ce mai mult JavaScript, era şi normal ca producătorii de browsere să se concentreze şi ei pe acest aspect. Firefox 3.6 este într-adevăr mai rapid decât versiunile anterioare dar încă nu poate rivaliza cu Google Chrome 4.

Firefox a fost considerat întotdeauna unul dintre cele mai sigure browsere. Faptul că cei de la Mozilla lucrează în continuare pe partea de securitate nu este o noutate şi nici un aspect ieşit din comun. Securitatea nu este o problemă la care lucrezi acum şi pe urmă o laşi baltă. Trebuie întotdeauna găsite soluţii şi tehnologii mai bune.

Mozilla mai promite şi un plus de stabilitate. Personal, am găsit şi versiunea actuală foarte stabilă, dar întotdeauna este loc şi de mai bine. Timpul şi extensiile ne vor arăta cât de stabilă este noua versiune.

Un pic de personalitate

Firefox 3.6 include o funcţie care era disponibilă până acum prin intermediul unei extensii. Este vorba de Personas, un addon care aduce un plus de culoare. Probabil cei de la Mozilla au considerat că Firefox este prea serios, iar Personas este o modalitate de a-i atrage şi pe cei mai puţin încruntaţi dintre noi.

Personas este o colecţie de teme care schimbă un număr limitat de elemente ale interfeţei browser-ului. Cu Personas integrat în Firefox 3.6 utilizatorul va putea alege dintre o mulţime de teme disponibile, care mai de care mai colorate.

Reglaje sub capotă

Ceea ce utilizatorii obişnuiţi nu vor observa este munca depusă de cei de la Mozilla pentru îmbunătăţirea mecanismelor care stau la baza browser-ului. În afară de engine-ul de JavaScript, băieţii de la Mozilla s-au ocupat intens şi de alte aspecte precum suportul HTML5, CSS, DOM şi alte tehnologii web.

Următorii 2-3 ani vor fi foarte agitaţi pe piaţa browserlor web. Cele mai bune la ora actuală sunt, fără discuţii, Firefox, Google Chrome şi Opera. Cum Opera, ca şi Safari, nu contează foarte mult din cauza bazei relativ mici de utilizatori, războiul pentru cel mai bun browser se va duce pe viitor între Firefox şi Google Chrome. Lui Internet Explorer nu-i dau nicio şansă în lupta asta în următorii ani.

Google Chrome îi suflă din ce în ce mai puternic în ceafă lui Firefox pe parte de funcţionalitate. Browser-ul Google este de departe cel mai rapid şi suportă, mai nou, extensii. Ba chiar dispune de un sistem de extensii net superior lui Firefox. De fapt, acesta ar trebui să fie un domeniu principal pentru Mozilla în viitor: îmbunătăţirea sistemului de instalare şi gestionare al extensiilor.

Una peste alta, din punctul nostru de vedere, al utilizatorilor, este o plăcere să vezi lupta dintre producătorii de browsere. Şi asta indiferent de preferinţele personale. Cum am mai spus în multe rânduri, concurenţa dintre browsere este principalul imbold către aplicaţii şi tehnologii mai bune care să ducă la rândul lor la site-uri şi servicii web mai complexe.

0 comentarii: