Sponsor

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Fitch: Sistemul bancar romanesc este printre cele mai expuse din zona la devalorizarea garantiilor

Sistemele bancare din Lituania, Letonia si Romania depind intr-o masura mai mare de colateral pentru a contracara riscurile de credit si sunt, prin urmare, expuse unei diminuari a valorii garantiilor, dupa scaderea preturilor pe piata imobiliara, avertizeaza Fitch.

"Fitch considera ca va fi nevoie de injectii de capital mari in regiune. Desi este inca dificil sa determinam cantitatea exacta de capital de care va fi nevoie pentru fiecare sistem bancar, din cauza incertitudinii legate de gravitatea problemelor privind deteriorarea activelor si a gradului de recuperare ca urmare a corectiilor drastice inregistrate pe pietele imobiliare locale, Fitch estimeaza ca nevoia de recapitalizare din Lituania si Letonia ar putea fi substantiala", se arata in raportul agentiei.

Ratele creditelor neperformante au depasit 10% in Letonia, Lituania si Romania. Cu toate acestea, o evaluare mai exacta a activelor ar trebui sa cuprinda si date despre creditele restructurate, care nu sunt insa disponibile in mod adecvat, mai arata analistii Fitch.

Potrivit datelor Fitch, rata creditelor restructurate poate ajunge si la 20% din portofoliul de imprumuturi al unei banci in unele piete.

NewsIn

0 comentarii: