Sponsor

sâmbătă, 24 octombrie 2009

Miliarde aruncate pe timpul pierdut pe net: Internetul distruge economia

Cat timp pierdeti la serviciu uitandu-va la clipuri pe YouTube sau ingrijind ferma de pe Facebook? Zece minute? O ora? Doua? Dar colegii? Cam cat credeti ca pierde, in total, economia din cauza timpului irosit pe net?

Un studiu facut in Statele Unite in 2005 a descoperit ca firmele americane pierd anual 334 de miliarde de dolari pe seama Internetului. Si asta doar din salariile platite degeaba pentru timpul in care angajatii stau pe net in loc sa munceasca. Credeti ca angajatii romani sunt mai harnici? Un studiu realizat intr-o multinationala de la noi a aratat ca o treime din site-urile deschise de salariati nu au nici o legatura cu munca. Pierderile de productivitate cauzate de navigatul pe site-uri care nu au nici o legatura cu serviciul sunt de 40% in firmele romanesti care isi lasa angajatii pe net.

Mai mult de o treime dintre acestia stau pe Messenger. Si nu putin: pana la 3 ore pe zi.

Messengerul e cea mai nevinovata ocupatie, fiindca macar nu acapareaza complet atentia. La moda acum este sa-ti sfidezi seful uitandu-te la filme sau jucandu-te la serviciu. Oferta de filme nu mai e limitata, ca pe vremuri, la clipurile de cateva minute de pe YouTube. Exista site-uri serioase, precum www.ovguide.com, unde poti urmari la birou, fara sa-ti instalezi nimic pe calculator si fara sa deschizi altceva decat o fereastra de Internet, cam orice film sau episod de serial. In topul preferintelor angajatilor romani la pierdut vremea pe net apar si alte preocupari, extrem de variate. Site-urile de intalniri online nu mai sunt la moda, dar acum cativa ani erau foarte citite la serviciu - si nu doar de secretare depresive. Prezentarile PowerPoint cu pisicute si proverbe din intelepciune consuma zilnic mii de ore de munca. In plina criza, site-urile cu oferte de joburi sunt foarte citite si trimit mai multe mailuri zilnic pentru a le reaminti cititorilor lor sa isi caute un serviciu nou, fiindca de la actualul vor fi dati afara daca mai pierd mult vremea. Pentru cei in pana de idei exista si bloguri care prezinta zilnic topuri ale celor mai bune locuri de trecut timpul pe net.

Jocurile raman totusi pe primul loc. Vremea Solitaire-ului a trecut de mult; site-uri precum y8.com ofera o varietate uimitoare de jocuri gratuite ce pot fi jucate direct pe net. Pentru cei cu sefi mai ageri exista locuri precum cantyouseeimbusy.com, un site cu jocuri special create ca sa arate ca un document Word sau un grafic Excel si sa insele orice sef care s-ar uita in monitorul subalternului. Autorii site-ului au calculat si ce pierderi au provocat pana acum economiei: peste 700.000 de euro.

Pe de alta parte, un studiu realizat acum cativa ani de savantii olandezi a aratat ca angajatii care au fost lasati sa se joace pe calculator la serviciu timp de o ora in fiecare zi au fost mult mai productivi si mai competitivi. Sa fie deci pierderea vremii pe net de fapt o binefacere pentru economie?

Cotidianul

0 comentarii: