Rezultatele sistemului bancar autohton dupa prima jumatate de an in care creditarea a mers extrem de lent arata clar ca in Romania bancile continua sa fie o afacere profitabila.
Per ansamblu, profiturile bancilor s-au "subtiat". Unele au intrat pe pierderi, insa, in mod cert, nimeni nu a avut nevoie de sprijinul statului, respectiv de salvarea din faliment, ca in alte state europene. Cifrele de acum reflecta calculele facute de bancheri la sfarsitul anului 2008, in primele luni de criza romaneasca.
Din ce au scos totusi bani banci ca BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac si CEC, aflate in top zece dupa rezultatele financiare la 30 iunie? "Si in 2009, bancile au continuat sa crediteze, dar numai pe cine merita. Am creditat si clienti noi, cu situatii financiare bune. Ne-am ocupat si de clientii cu probleme in rambursarea ratelor si am facut restructurari de imprumuturi in cazul celor solvabili. Am aplicat tot felul de solutii, pentru ca asta este afacerea noastra", a declarat pentru Gandul Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD, actual membru in Consiliul de Administratie al bancii. Per total, in primele sapte luni, soldul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut cu 181 milioane de lei fata de sfarsitul lui 2008, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei. Creditul in valuta a mers insa mai bine decat cel in lei, inregistrand un plus de 3,56 miliarde lei la nivelul soldului, fata de creditul in lei, care a scazut cu 3,74 miliarde de lei in perioada analizata.
BRD, cel mai mare profit din industrie
In primele sase luni, BCR, cea mai mare banca din sistem dupa activele nete, se claseaza pe locul doi dupa marimea profitului, cu un plus de 75,8 milioane de euro, potrivit Ziarului Financiar. Cel mai mare profit l-a realizat BRD (101 milioane de euro), insa cota sa de piata a scazut cu 0,7%, in timp ce BCR a castigat 0,1%. In schimb, a treia banca din top dupa activele nete, Volksbank, a iesit pe minus, inregistrand o pierdere neta de 36 milioane de euro, insa a reusit sa-si pastreze cota de piata de la finele anului trecut, de 6,8%.
De departe, CEC Bank, singura banca de stat, a facut cel mai mare salt la nivelul cotei de piata, castigand un plus de 1,2%, pana la 5,5%. "Acesta este rezultatul indemnului guvernamental privind creditarea", explica Baltazar. Intr-adevar, imprumuturile acordate companiilor de catre banca de stat au inregistrat un avans de 65,7% in primele sase luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pe segmentul populatiei, cresterea a fost de 16,5%. Per total, creditele date de CEC au sporit cu 32,3% in intervalul analizat.
Dintre primele zece banci, cea mai mare piedere neta dupa sase luni a avut-o Bancpost (117 milioane de euro).
Gandul