Sponsor

marți, 28 iulie 2009

Tigara electronica contine substante care declanseaza cancerul

Ar trebui sa-i scape pe fumatori de viciu, dar mai rau ii imbolnaveste. Aceasta este opinia medicilor americani care au testat tigarile electronice. Ei au gasit in aburii acestor tigari substante care duc la cancer.

Nicotina, gudronul si monoxidul de carbon sunt doar trei din substantele din tigarile normale. Alternativa pentru fumatori a fost tigara electronica, dar autoritatile din America spun ca poate fi la fel de periculoasa ca tigarile obisnuite. La analizele de laborator, medicii au gasit urme de dietilen glicol in probele facute la mai multe tigari electronice.

"Dietilen gliocolul e o substanta pe care soferii o cunosc foarte bine - e antigelul. E substanta datorita careia scoatem fum pe nari", spune doctorul Magda Ciobanu, medic pneumolog.

Dar si urme de nitrozamina, o alta substanta care poate duce la cancer. De asemenea, reprezentantii Administratiei pentru Medicamente din Statele Unite se arata ingrijorati de faptul ca tigarile electronice pot creste dependenta de nicotina si ii pot determina pe copii sa incerce tigarile normale.

"In contact cu celulele normale ale mucoasei respiratorii, pot aparea modificari in diviziunea celulelor", a spus doctorul Magda Ciobanu.

In cazul tigarilor normale, compozitia este strict controlata. In cazul plasturilor si a gumei cu nicotina, e nevoie de o aprobare speciala pentru a fi puse pe piata. Asta inseamna ca, pana ajung in farmacii, se fac studii de siguranta. Dar, pentru tigarile electronice nimeni nu are vreun cuvant de spus.

"Nu este nici un produs medicamentos pentru ca, in primul rand, nu a fost studiat. Pe de alt parte, nu e nici tigara pentru ca nu contine tutun", a precizat medicul roman.

Asa se face ca ele se vand liber pe piata. Pentru ca o astfel de tigara vine la pachet cu diferite arome si nu exista o limita de varsta, americanii sunt primii care au de gand sa impuna restrictii.

In Europa, e nevoie de o decizie a Comisiei Europene, pentru ca apoi fiecare tara sa impuna restrictii sau nu.

Antena3

0 comentarii: