Sponsor

marți, 28 aprilie 2009

Cum sa ne mentinem silueta in functie de activitatea de la serviciu

Specialistii in nutritie spun ca activitatile de la locul de munca sunt cele care ne fac sa ne ingrasam. Astfel, persoanele care petrec cel putin opt ore in fata calculatorului, iar singurul moment in care este depus efortul fizic este vizita la toaleta trebuie sa evite pe cat posibil alimentele grase, dulci si bogate in kilocalorii. "O persoana care are o profesie sedentara nu va putea niciodata sa depuna acelasi efort fizic asemeni celui care lucreaza la camp sau practica un sport de performanta", spune dr. Tiberiu Viorel Mogos, de la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. Paulescu".

Nutritionistul adauga ca persoanele care isi aleg un serviciu "sedentar" trebuie sa isi limiteze alimentatia la jumatate. "Tinand cont ca mancam mai putin, nu trebuie sa uitam ca trebuie sa existe un echilibru caloric", adauga dr. Mogos Potrivit acestuia, orice dezechilibru alimentar duce la ingrasare. Mai mult, persoanele active trebuie sa aiba o dieta bogata in glucide, pentru ca acestea ofera organismului energia necesara. Dieta bazata mai mult pe grasimi nu este recomandata ambelor categorii de persoane. Pentru ca se ard greu, grasimile consumate in exces duc la cresterea nivelului de colesterol din sange.

Gustarile dintre mese sunt si acestea in functie de tipul de activitate pe care o avem la locul de munca. "Sportivi sau persoanele care depun mai mult efort fizic isi pot permite orice tip de gustari", spune dr. Mogos.
In acelasi timp, persoanele care au o activitate sedentara trebuie sa evite gustarile cu multe calorii, cu putine fibre, elemente minerale si vitamine. Astfel, chipsurile, prajiturelele, batoanele de ciocolata, bomboanele, gogosile sau produsele de patiserie trebuie evitate.

"Sunt recomandate alunele, nucile sau fructele oleaginoase, precum smochinele sau prunele uscate. Marul, portocala si banana sunt indicate ca gustare, pentru ca stimuleaza sistemul nervos, datorita faptului ca sunt bogate in magneziu si vitamina B6", recomanda dr. Corina Zugravu, de la Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa.

La masa trebuie doar sa mananci

Medicii nutritionisti atrag atentia ca orice alta activitate desfasurata in paralel cu mancatul duce la ingrasare. "Creierul nu primeste informatia ca mancam. Daca citim ceva care ne place in timp ce mancam, ei bine cantitatea de alimente consumate va creste", avertizeaza nutritionistul Tiberiu Viorel Mogos. In plus, dr. Corina Zugravu atrage atentia ca atunci cand mancam trebuie sa ne relaxam. "Orice ar aparea pe timpul mesei trebuie amanat pana ce terminam de mancat, pentru ca riscul de a ne ingrasa este, de asemenea, mare". Mai mult, nutritionistul Zugravu precizeaza ca digestia poate fi afectata de diferite probleme aparute in timpul mesei. "Trebuie sa incercam sa alocam cel putin un sfert de ora mesei, pentru ca un pranz linistit, alcatuit din alimente bogate in minerale si vitamine, ne va creste performantele ulteriore", conchide dr. Corina Zugravu.

Tipuri de exercitii care se pot face in fata calculatorului

Expertii in fitness recomanda cateva trucuri pentru a ne lucra silueta chiar si la birou. Astfel, in timpul unei conversatii telefonice este indicat sa-ti masezi partea inferioara a coapselor, astfel riscul de aparitie a celulitei este eliminat.

La serviciu se pot face pana si flotarile, cu mainile rezemate de perete sau de birou, efectul va fi asemanator ca si in cazul flotarilor "adecvate". Un alt tip de exercitiu benefic pentru coapse este acela cand, in timp ce stai pe scaun, incerci sa atingi partea inferioara a scaunului folosind calcaiele. Este recomandat sa mentii aceasta pozitie cat rezisti, iar apoi se va reveni la pozitia initiala.

Gandul

0 comentarii: