Sponsor

duminică, 28 martie 2010

Google s-a retras din China


Dupa o disputa ce a durat aproape 3 luni, Google a luat decizia de a se retrage din China, transferand serviciul de cautare online in Hong Kong.

In urma acestei decizii, pagina google.cn a fost inchisa, utilizatorii fiind automat redirectionati catre google..com.hk.

La inceputul lunii ianuarie, Google a anuntat ca nu mai este dispus sa cenzureze resultatele cautarilor, afirmand ca intentioneaza sa paraseasca China in cazul in care nu va putea ajunge la un acord cu guvernul chinez.

Acuzat ca atenteaza la libertatea utilizatorilor de internet, guvernul chinez a acuzat la randul sau Google, afirmand ca acesta nu este altceva decat un instrument politic al Statelor Unite.

De asemenea, mai multe publicatii din China au afirmat ca Google incalca mai multe drepturi fundamentale prin pastrarea istoricului cautarilor pe internet.

Decizia luata de Google nu este insa o surpriza, mai multi analisti afirmand ca, in cazul unei retrageri din China, compania americana nu ar avea multe de pierdut, in conditiile in care se afla pe locul 2 pe piata locala a motoarelor de cautare, cu doar 36%, fiind depasit de motorul de cautare local, Baidu ce detine 58 de procente.

Tot conform anumitor analisti, Google se expune anumitor riscuri, guvernul chinez putand bloca in mod complet serviciile Google.

0 comentarii: