Sponsor

duminică, 29 noiembrie 2009

Votati Geoana

marți, 24 noiembrie 2009

BNR face prima curatenie, picand 44 de directori din banci la examenul de autorizare pe functie

In ultimele luni peste 200 de sefi de directii din banci au fost intervievati de comisii tehnice din BNR.

Nu mai putin de 44 de directori de directii mari ale bancilor de pe piata - de la creditare pana la managementul riscului - au picat examenul de autorizare pe functie de la BNR, impus de noua legislatie privind institutiile de credit, afirma surse bancare.

In ultimele luni, peste 200 directori au fost intervievati de comisii tehnice din BNR pe baza fisei postului, pentru determinarea competentelor profesionale si a gradului de cunoastere a reglementarilor care vizeaza activitatea celor evaluati.

Din acest an, legislatia bancara prevede ca fiecare dintre persoanele desemnate sa asigure conducerea structurilor de administrare si control intern al riscurilor, audit intern, conformitate, trezorerie si creditare "trebuie sa fie aprobata de BNR inainte de inceperea exercitarii responsabilitatilor", dupa ce pana acum autorizarea era necesara doar membrilor boardului unei banci.

Procesul de evaluare este in prezent incheiat, insa situatia celor care nu au "promovat" ramane neclara: teoretic trebuie schimbati din functie, insa bancile solicita noi examinari mai ales ca este vorba de bancheri care ocupau deja o functie.

"Sunt destui care au picat. Am comunicat fiecarei banci in parte situatia lor. Norma in vigoare spune ca ei trebuie inlocuiti. Au existat insa niste contacte intre noi si Asociatia Romana a Bancilor privind posibilitatea unei noi evaluari, ca o restanta la un examen", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.

El spune ca pentru aplicarea noii legislatii au fost organizate comisii din Banca Nationala din care au facut parte reprezentanti ai directiilor cu competente specifice activitatii celui supus evaluarii, pe langa cei ai directiei de supraveghere. Examinarea a durat in medie cam 3-4 ore.

"A fost o discutie cu directorul respectiv, sa vedem daca stie sa gestioneze bine riscurile, pe baza strategiei bancii si a normelor. In general suntem multumiti, cu unele exceptii. Sunt situatii unde am cerut sa aprofundeze", afirma seful supravegherii din BNR. Chiar daca a fost vorba de o evaluare tehnica, unii bancheri acuza de subiectivism comisiile de evaluare, solicitand realizarea unei a doua serii de interviuri. De asemenea, surse bancare afirma ca unii dintre intervievati au fost penalizati inclusiv pe considerente de "atitudine necorespunzatoare" in conditiile in care nu stapaneau "materia", in special normele si regulamentele in vigoare emise de BNR.

"Sunt unii care stiu foarte bine meserie, dar nu au stiut sa se prezinte la un asemenea examen, cum este cel de la BNR", a comentat Radu Ghetea, presedintele ARB.

Ce se intampla cu directorii din esalonul doi ai bancilor care nu au reusit sa convinga comisiile de examinare ale BNR ca stapanesc reglementarile care le vizeaza activitatea?

Radu Ghetea, presedintele ARB, afirma ca sunt cazuri in care nu ar fi bine ca directorii aflati in exercitiu sa fie schimbati, chiar daca nu au trecut de testul BNR.

"Norma este putin ambigua. Vorbeste de avizarea prealabila, iar noi suntem acum intr-un moment unic: unii directori sunt pe functie si dau un examen. Din discutiile pe care le-am avut cu BNR a reiesit ca exista disponibilitatea sa li se mai dea o sansa celor care nu au fost suficient de abili pentru a trece un asemenea examen", spune Ghetea. ARB a fost sesizata de mai multe banci in legatura cu directorii care nu au trecut examenul BNR.

Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere din BNR, afirma ca ia in calcul acordarea unui ragaz in care unii dintre directorii care nu au obtinut calificative satisfacatoare sa se documenteze suplimentar si sa fie reexaminati. Cu alte cuvinte, BNR nu se grabeste sa le ceara bancilor din care fac parte directorii in cauza sa-i schimbe din functie.

"Cadrul de reglementare actual spune ca banca trebuie sa-l schimbe, daca nu trece de evaluare. Dar se studiaza posibilitatea acceptarii unei perioade de tranzitie, in care respectivii sa aprofundeze atributiile si raspunderile functiei si eventual sa se accepte o noua evaluare", a declarat Cinteza.

In mod traditional, conducatorii de banca erau supusi unei examinari amanuntite, insa din acest an BNR a extins examenul de autorizare si asupra bancherilor din middle management - directori din departamentele sau directiile de trezorerie si arbitraj, audit intern, creditare - retail si corporate, managementul riscului sau contabilitate.

In cazul pozitiilor de top management, evaluarea BNR poate dura si mai multe luni de zile. In prezent se afla la autorizare dosarul noului presedinte al RBS Bank Romania - Johan Gabriels, care a venit in locul lui Peter Weiss, precum si cel al lui Dimitrios Damkalidis, care asteapta "unda verde" pentru a prelua functia de prim-vicepresedinte al Bancpost.

miercuri, 18 noiembrie 2009

metrorex

1800 RON - salariul unei casiere de la metrou

1800 ron. Atat este salariul net al unei casiere la metrou. Adica femeia care sta in ghereta si-ti da tie cartela de metrou. Platita din banii unei Regii Autonome a statului roman. Este moral sa faci greva si sa pui in dificultate sute de mii de oameni pentru a cere o majorare salariala? Sau granita dintre moral si imoral este data de marimea pretentiilor salariale?

Inainte de orice este imoral conceptul de Regie Autonoma. O struto-camila tipic romaneasca, o entitate care functioneaza ca si o societate comerciala, dar care este exceptata de la prevederile legii insolventei. Are capital de stat, dar se administreaza singura. Desfasoara o activitate lucrativa, genereaza venituri, dar pretinde ajutoare financiare de la stat. Daca sunt beneficii, acestea se impart cu generozitate in prime si sporuri. Daca sunt investitii de facut atunci se asteapta bani de la stat.

Dupa 1990 si adoptarea Legii 31 au existat numeroase presiuni pentru constituirea unui numar cat mai mare de Regii Autonome. Romtelecom, Renel, CFR si altele activau in domenii de interes public si de importanta nationala. In acelasi timp existau si sute de regii autonome obscure cum ar fi o regie autonoma pentru plantele medicinale sau una pentru cai de rasa (cu o singura locatie). Toate se administrau singure (va dati seama ce veselie a fost acolo). Intre timp, a venit anul 1999, o parte din Regiile Autonome s-au transformat in Societati Nationale ( ca sa poata fi privatizate nu de altceva), iar altele au supravietuit pana in prezent, relicve ale erei primitive din originala noastra economie de piata.

Metrorex este una dintre aceste regii autonome. Are zilnic 700.000 de clienti din care multi pe baza de abonament. De asemenea are o multime de spatii comerciale inchiriate din care obtine venituri Are o predictibilitate si certitudine a veniturilor si, teoretic, isi poate face planurile de viitor, de investitii, de salarizare.

Are si un sindicat puternic. Puternic prin coeziunea angajatilor si prin forta lucrurilor. Pentru ca oamenii se afla la butoane. Si pentru ca ei le pot opri cand vor. Sau cand se vrea un Cineva, stiut fiind faptul ca sindicatul metroului a fost de-a lungul timpului si o trambulina politica, poate nu mai putin decat altele (tocmai l-am vazut zilele trecute pe un fost lider sindical al profesorilor sarit in barca unui partid politic...). Nu vreau sa ma gandesc ca ar fi un protest determinat politic, cu o saptamana inainte de alegeri , pentru ca asta ar insemna ca politicienii au luat-o razna si se tin de instigari in total dispret fata de cetatenii carora le cer votul.

Sa nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu dreptul la greva. Este un drept legitim al muncitorilor. Conditiile de viata si de salarizare pot face oricand obiectul unor revendincari. Dar e una sa-ti doresti un salariu mai bun si e altceva sa-ti bati joc de altul prin protestul tau. Mai ales intr-un oras ca si Bucurestiul cu trafic infernal, cu alternative limitate la suprafata.

Si nu in cele din urma, cati profesori, medici si alti salariati bugetari din Romania au salariul net, pe acte, 18 milioane?

Si mai departe gandind de ce unii, care lucreaza la stat, pot cere salarii mai mari si noi, care lucram in privat si care platim taxele din care sunt platiti ei nu avem de unde cere? De ce anumite categorii profesionale se folosesc de pozitia si statutul care le-a fost conferit ca sa santajeze statul pentru mai multi bani afectand viata celorlalti cetateni? Ati uitat ca acum 2 luni a fost greva magistratilor? Efectele ei se mai vad si in prezent si se vor mai cunoaste mult timp, termenele de judecata care se dau acum fiind mult in anul 2010.

Ce-ar fi daca si noi, de maine , am intra in greva fiscala? Daca autoritatile nu sunt in stare sa gestioneze un serviciu de interes public, eu de ce sa mai platesc pentru serviciile publice? Intrebarea este retorica, statul nu ma va ierta de plata sumelor care considera ca i se cuvin...

Aveti atasat o adeverinta de salariu de la Metrorex spre exemplificar.

marți, 17 noiembrie 2009

Airbus intentioneaza sa introduca din 2010 un avion mediu curier cu biocombustibil

Airbus si-a propus sa puna in circulatie din 2010 un avion mediu curier cu un amestec de biocarburant si kerosen, a precizat un responsabil al programului de carburant al companiei la Salonul aeronautic de la Dubai, potrivit AFP.

"Nu stim inca alaturi de ce companie vom face acest test, suntem in discutii cu mai multi transportatori", a spus Ross Walker, in timpul unei conferinte de presa, fara a preciza ce biocarburant va fi folosit sau in ce proportie.

Airbus nu este la prima incercare de a gasi alternative la petrol, criticat pentru ca este scump si ca polueaza. Pe 12 octombrie un avion de transport lung curier Airbus A340 al companiei Qatar Airways a efectuat zborul Londra-Doha cu un amestec de gaz natural si kerosen, dupa un prim zbor de incercare in februarie 2009 pe un A380 intre localitatea engleza Filton si cea franceza Toulouse.

Airbus si concurentul sau american Boeing au inceput in ultimii ai cercetari pentru a descoperi noi combustibili, in scopul de a lupta impotriva incalzirii climatice si de a permite companiilor sa depinda mai putin de hidrocarburi, al caror pret fluctueaza rapid si ale caror rezerve scad.

NewsIn

luni, 16 noiembrie 2009

Metroul intra in greva. Bucurestiul va fi blocat

Angajatii Metrorex vor intra incepand de maine in greva generala pe termen nelimitat, nemultumiti de rezultatul negocierilor de astazi cu Radu Berceanu, iar metroul nu va circula intre orele 5:00-16:00.

miercuri, 11 noiembrie 2009

Gheorghe Dinica, Well-Known Romanian Actor, Dies



BUCHAREST, Romania (AP) -- Gheorghe Dinica, a Romanian actor who delighted his country by portraying characters such as villainous politicians and defiant Gypsies in dozens of plays and movies, died Tuesday. He was 75.

Dinica, famous throughout Romania, died at Floreasca Hospital in Bucharest from pneumonia with complications, said hospital spokesman Dr. Bogdan Oprita.

Dinica began his long acting career with a role in a Romanian film version of Albert Camus' ''The Stranger'' in 1963. He went on to perform in many Romanian and foreign movies, soap operas and plays, right up until his death.

In 2007, he acted in Francis Ford Coppola's ''Youth Without Youth'' movie. He also joined French actor Anthony Delon in the film ''L'Homme Press'' in 2005. He said he was never tempted to act in movies produced in the United States.

''I am not Robert de Niro. I am from Romania,'' he said.

Still, some called Dinica ''the Robert de Niro of Romania,'' given his resemblance to the American actor.

Romanians admired him for his wide repertoire and his singing, but also because of his modesty, humor and his refusal to praise the country's late Communist dictator Nicolae Ceausescu, as some artists had done.

''I was lucky because my face didn't look that good on television,'' he said.

Dinica frequently thrilled Romanians by spontaneously breaking into song at Bucharest restaurants where he was dining.

Marcel Iures, another well-known Romanian actor, said of Dinica: ''We worked together, we acted and we laughed together.''

''He was an angel all his life,'' Iures said on Realitatea TV.

Romanian actor Florin Zamfirescu said: ''He was loved by everyone: directors, actors and the public, men and women alike. On stage, he was like a fish in water.''

Upon receiving news of Dinica's death, Romanian President Traian Basescu called the actor ''a model of humanity, modesty and generosity.''

Dinica acted in comedy and drama with equal aplomb, and was best known on stage for his role in the seven-year production of the play ''Take, Lanke and Cadar,'' a 1933 dry Romanian comedy by Victor Ion Popa about three friends -- a Jew, a Christian and a Turk -- who run modest shops in the same area.

In his last two years, Dinica starred in ''Regina'' and ''Heart of a Gypsy,'' two soap operas about Gypsies, a minority in Eastern Europe that faces widespread discrimination. They also are known as Roma.

He also starred in ''Aniela,'' a Romanian period play that came out this fall.

Dinica, who was born in Bucharest in 1934, was awarded several awards in Romania during his life, including the Faithful Service Order in 2008 by Basescu.

Dinica is survived by his wife, Gabriela Georgeta Dinica, whom he married in 1996.

No funeral plans were immediately announced।
www.nytimes.कॉम
Published: November 10, 2009

marți, 10 noiembrie 2009

NU VA VACCINATI !!!

Virusul gripei porcine

  • noul tip de virus gripal A H1N1(„virusul gripei porcine”) a fost creat în laborator

· nu se aseamănă cu nici un alt virus precedent

· pentru sinteza lui s-a folosit virusul gripei spaniole din 1918 combinat în mod artificial cu tulpina virusului comun H3N2 şi H5N1 (tulpina gripei aviare)

· conţine material genetic de la două tulpini de gripă porcină, două tulpini de gripă umană şi o singura tulpină de gripă aviară

Cât de gravă este gripa porcină?

  • simptomele de gripă porcină sunt cel mult moderate

  • gripa porcină este cu mult mai blândă decât s-a aşteptat (cf. „The Times”)

  • boala nu se manifestă mai drastic decât o răceală severă, deci rolul vaccinării este pus sub semnul întrebării

  • în Marea Britanie, cea mai afectată ţară din Europa, se înregistrează o mortalitate de 0,03 %, cu mult mai scăzută decât în cazurile de îmbolnăviri cu o gripă obişnuită tip A

deci nu este justificată vaccinarea în masă a populaţiei, cu atât mai puţin în România unde s-au înregistrat doar 322 de cazuri!

Un vaccin periculos!

provoacă cancer şi alte boli grave:

  • mutaţii genetice şi oncogeneză prin injectarea de material genetic străin direct în sânge (cf. studiilor recente)

celulele umane utilizate curent în producţia de vaccinuri sunt celule canceroase provenite din diferite tipuri de tumori umane, celule fetale provenite din embrion uman avortat (sunt singurele celule capabile să supravieţuiască in vitro şi să se dividă fără limită de timp şi spaţiu) şi celule animale (embrion de pui, etc.)

vaccinul „Optaflu” contra gripei porcine al Companiei Novartis va folosi celule umane provenite din tumori canceroase!

  • sindromul Guillain-Barré (GBS), boală autoimună ce cauzează paralizia braţelor şi a picioarelor, iar în cazuri rare, a întregului corp

în 1976 s-au înregistrat câteva cazuri de gripă porcină (comună, dată de virusul natural şi nu cel sintetic actual) în rândurile soldaţilor de la Fort Dix, New Jersey şi numai unul dintre ei a decedat, cel mai probabil din cauza eforturilor fizice prea mari decât din cauza gripei. Aceasta a dus la lansarea unei vaccinări în masa a 40 milioane persoane împotriva unei pandemii care nu s-a materializat. Mii de oameni au cerut despăgubiri pentru leziunile cauzate de vaccinare. Cel puţin 25 de oameni au murit şi 500 au paralizat.

  • nu este recomandată vaccinarea celor care suferă de boli are plămânilor (agravează astmul la copii), inimii, rinichilor sau a celor cu sisteme imune slăbite, femeilor însărcinate şi copiilor sub cinci ani

Deoarece conţine:

  • adjuvanţi toxici

cele mai multe vaccinuri au un conţinut periculos de mare de mercur sub formă de thimerosal (un conservant letal) de 50 de ori mai toxic decât mercurul însuşi. O doză destul de mare poate cauza disfuncţii pe termen lung la nivel imunologic, senzorial, neurologic, motor şi comportamental. Intoxicaţia cu mercur duce la autism, sindrom de atenţie deficitară, scleroză multiplă, deficienţe de vorbire şi limbaj. Un alt adjuvant comun pentru vaccinuri este hidroxidul de aluminiu care este implicat in boala Alzheimer, cauzează alergii şi şoc anafilactic

  • adjuvanţi noi

pentru vaccinul gripei porcine sunt folosiţi, cu acordul OMS-ului, cei mai mulţi adjuvanţi noi incluzând MF59, ISCOMS, OS21, AS02 şi AS04. Adjuvantul MF59 este de natură uleioasă şi conţine Tween80, Span85002 şi squalena. Studiile efectuate pe şoareci au arătat că adjuvanţii uleioşi induc probleme motorii şi paralizie. Adjuvantul ASO3 conţine de asemenea Squalena (cauzatoare a sindromului războiului din golf) care provoacă şi boli autoimune. Adjuvanţii Sqalena şi Tween80 provoacă infertilitate la animale.

Nu acceptăm să fim cobaii vaccinului AH1N1 în România!

Organizaţia Mondială a Sanătăţii introduce dictatura medicală!

O.M.S.-ul încearcă să introducă o dictatură medicală, ca şi sănătatea publică (DSP), care a început să încalce drepturile naturale ale omului. A introdus carantina, a interzis libera circulaţie, a introdus vaccinarea obligatorie, s-a încălcat autonomia pacientului care nu poate refuza tratamentele obligatorii.

Întrebări fără răspuns:

• De ce sunt copiii cei care trebuie să primească cei dintâi un vaccin experimental?

• Ce răspuns va da statul pentru cazurile în care copiii şi femeile însărcinate vor fi lezate?

• De ce în SUA şi in Comunitatea Europeană (deci şi în România) se acordă imunitate totală în faţa legii, împotriva oricăror plângeri în instanţă care ar putea rezulta în urma vaccinării?

• De ce se permite companiilor farmaceutice, oficialităţilor din sistemul de sănătate şi oricui care se ocupă de administrarea vaccinurilor experimentale ca în timpul unei stări de urgenţă să fie protejaţi legal în cazul în care populaţia suferă leziuni în urma vaccinării?

• De ce se impune vaccinarea obligatorie când riscurile bolii sunt mici, iar riscurile vaccinării sunt enorme?

• Cum poate fi impusă vaccinarea obligatorie când etica medicală şi legile ţării prevăd pentru orice tratament medical, consimţământul informat al pacientului?

• De ce nu există nicio organizaţie care să controleze conţinutul vaccinurilor la firmele producătoare?

Gripa porcină. Ce nu ni se spune?

· Se proclamă pandemie, se mobilizează guverne, se cheltuiesc milioane pentru gripa porcină cu 145 de victime mai puţin decât cele provocate în fiecare an de fulgere (1170 de victime pe an), iar 98% din bolnavi se vindecă fără nicio terapie.

· Decesele (în principal ale copiilor) în Africa şi Asia sunt doar din cauza malariei 3000 în fiecare zi. De ce aceasta nu constituie nici măcar o ştire, în timp ce „pandemia” - cu foarte puţine victime - monopolizează mass-media, pune în mişcare organisme şi guverne mondiale?

· Vaccinările sunt periculoase. În 1918-1919, pe perioada gripei aviare spaniole, doar soldaţii şi alte persoane care fuseseră vaccinate împotriva gripei s-au îmbolnăvit şi au murit. Cei care au refuzat vaccinul au rămas sănătoşi şi, în plus, îi ajutau pe bolnavi şi transportau morţii. De asemenea, şi din cauza vaccinării din 1976 împotriva pandemiei porcine de atunci, oamenii au murit şi mulţi au paralizat din cauza vaccinului şi nu din cauza virusului porcin.

· „Copiii care se vaccinează împotriva gripei prezintă un pericol de trei ori mai mare să se îmbolnăvească de gripă”- James R. Shannon, fost Director al Consiliului Naţional American de Sănătate

· În Franţa, Anglia, America, China, Germania, România se impune vaccinul obligatoriu (cu penalităţi pentru cei care insistă să fie stăpâni pe propriul trup)

· Pentru înfruntarea gripei: igiena şi vitamina D care se activează prin expunerea la soare .

Mai multe detalii la:

http://nuvaccinurilor.blogspot.com/

http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/category/gripa-porcinavaccin/

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Heroes Season Four

joi, 5 noiembrie 2009

solutia...gripei porcine

luni, 2 noiembrie 2009

CARTEA SĂPTĂMÂNII


Veşti din viitor: Profeţiile maya pentru anul 2012

Este 2012 anul care va aduce sfârşitul vieţii pe Terra şi dispariţia întregii omeniri sau momentul ce marchează intrarea într-o nouă etapă, spirituală, pentru care omenirea trebuie să fie pregătită? Săptămâna Financiară vă oferă din 2 noiembrie, o lectură incendiară, în care veţi găsi răspunsuri posibile la aceste întrebări.

www.sfin.ro

duminică, 1 noiembrie 2009

Euro peste 4,3. Cum procedam


Ieri, moneda europeana a "intepat" pragul psihologic de 4,3 lei. Ce fac daca am economiile - depozite la banca, sa zicem - pe lei? Schimb in euro sau raman in continuare pe moneda nationala. si daca raman pe lei, cat mai stau? Doar pana la final de an sau si in prima parte a anului viitor?

Ieri, multi romani si-au pus poate aceste intrebari. Leul a mai facut cativa pasi inapoi si a testat, cum spun finantistii, un prag psihologic, de 4,3 lei pentru un euro, apropiat de maximul (pentru euro) din acest an (4,3127, atins in 22 ianuarie). O prima intrebare ar fi: cat de jos s-ar mai putea duce leul?

In analiza saptamanala a pietelor valutare, publicata de Romania libera in prima saptamana din octombrie, tehnicienii cu care colaboram avertizau ca depasirea acestui prag este iminenta si dadeau ca probabila atingerea unui prag de rezistenta superior nivelului mediu calculat de BNR pentru ieri.

"Rapiditatea cu care aprecierea monedei nationale si-a pierdut avansul (n.r. - inregistrat timp de cateva zile la vremea respectiva) indica slabiciunea acesteia si da indicii privind o tot mai probabila testare a valorii maxime de la 4,3345", prognoza analiza tehnica din 6 octombrie. Distanta dintre cursul mediu calculat ieri si cel prognozat, ca rezistenta imediata, de analistii tehnici este mai mica de un procent si, probabil, e o chestiune de zile ca acest nou nivel sa fie testat. Contribuie la depreciere si contextul din zona: zlotul polonez si coroana ceha, de pilda, au slabit la randul lor, iar leul nu putea sa scape din siajul regional nefavorabil.

Cum procedez cu economiile? Cei cu depozite pe euro au, evident, cele mai mici batai de cap. La cursul mediu calculat ieri, castigul din devalorizare este in jur de 8%, de la inceputul anului. Daca adaugam dobanda depozitului, mai ridicata la inceputul anului decat in aceasta perioada (au fost banci care au platit si 7-7,5%), plasamentul in moneda europeana s-a dovedit un pariu castigator. Cei cu depozite pe lei au avut parte in prima jumatate a anului de dobanzi chiar si de peste 15%.

DirectX 11, lansat in sfarsit


Unul dintre principalele motive pentru care publicul (in special jucatorii veterani) asteapta sistemul de operare Windows 7 este noul DirectX 11. Spre deosebire de editia precedenta a API-ului Microsoft, prezenta lui DirectX 11 in jocuri se face imediat simtita, mai ales gratie efectului numit Tessellation.

Pe langa integrarea in Windows 7, DirectX 11 poate acum fi instalat si in Windows Vista SP2, prin intermediul serviciului Windows Update. Printre primele jocuri care vor oferi suport pentru noul API Microsoft, se numara si versiunea de PC a lui Colin McRae: DiRT 2, joc care urmeaza sa apara la inceputul lunii decembrie.