Sponsor

luni, 31 august 2009

Citatul zilei!

Încă de la naşterea lor, marile bănci, pavoazate cu lozinci naţionale, nu erau altceva decât asociaţii de speculanţi privaţi care se plasau pe lângă guverne...

citat din Karl Marx

Google a lansat un serviciu de traducere automata a documentelor in 42 de limbi


Google a lansat un serviciu de traducere automata a documentelor in 42 de limbi, pe actualul serviciu Google Docs, iar traducerea documentelor se face "in cateva secunde", chiar si in cazul unor limbi precum albaneza, islandeza sau vietnameza, relateaza AFP.

Aranjarea in pagina a documentului este pastrata, oricare ar fi limba aleasa de utilizator.

"Traducerile nu sunt perfecte, dar lucram constant pentru a le ameliora calitatea", a admis grupul.

Google ofera deja servicii de traducere automata pentru mai multe dintre serviciile sale, printre care Gmail.

Google detine cel mai popular motor de cautare pe internet din lume, cu o cota de piata la nivel mondial de 65%, potrivit companiei de cercetare ComScore Inc.

NewsIn

Circa 2.400 de angajati din banci, concediati

Criza ii determina pe tot mai multi bancheri sa ia masuri radicale, noteaza Gandul. Reducerea salariilor, concedieri, dar si inchiderea unor unitati sunt principalele masuri la care au recurs unii presedinti de institutii bancare. La nivelul intregului sector bancar din Romania, s-au inchis, in primul semestru, cel putin 106 sucursale, dintre care 70 de unitati numai in luna iunie, reteaua teritoriala micsorandu-se la circa 6.450 unitati, iar personalul bancilor s-a redus cu 2.403 angajati, la aproximativ 69.000 salariati.

De exemplu, de la inceputul crizei in Romania, Bancpost a redus personalul cu 10%, renuntand la peste 400 de angajati si a inchis din iulie sapte unitati teritoriale, pentru a diminua costurile, dupa cum a declarat pentru Mediafax presedintele bancii, Mihai Bogza. El a precizat ca s-a incercat reducerea costurilor pe toate categoriile de cheltuieli, atat materiale, cat si de personal, iar cel mai mare impact al acestor reduceri asupra profitabilitatii bancii se va vedea in a doua jumatate a anului 2009.

Si la ING Romania s-au luat masuri de criza. Misu Negritoiu, presedintele ING Bank Romania, a declarat recent pentru Gandul ca toti cei aproape o mie de salariati ai bancii pleaca doua saptamani in concediu fara a primi vreun leu. Propunerea lansata de presedintele ING Bank Romania inca de la inceputul lunii februarie a fost agreata, "pe baza de voluntariat", de toti angajatii ING Bank, dupa cum afirma presedintele acestei banci. De altfel, o asemenea masura a luat ING la nivelul intregii regiuni, pentru reducerea costurilor.

Gandul

duminică, 30 august 2009

'2012' Trailer HD

2012 este un film a carei poveste se invarte in jurul unui profesor academic cercetator, care deschide un portal spre o dimensiune paralela. In incercarea de a impiedica profetia catastrofica prezisa de calendarul mayasilor, profesorul ia legatura cu dublura lui din aceasta dimensiune paralela. Potrivit calendarului mayas, lumea se va sfarsi pe data de 21 Decembrie 2012. Pentru a nu arunca intregul glob in panica, guvernele tarii ascund acest sfarsit inevitabil al omenirii, dar nici ei nu pot controla fluxul de informatii, iar lumea ajunge sa fie invaluita de haos si distrugere. Un scriitor pe nume Jackson Curtis, isi va folosi cunostintele despre profetiile antice, pentru a se asigura ca rasa umana nu va disparea de pe fata pamantului.

* Titlu: 2012
* Data lansare (SUA): 13 Noiembrie 2009
* Data lansare (Romania): 13 Noiembrie 2009
* Perioda filmare: 23 Iulie 2008 - ??
* Buget: 200,000,000 $
* Site oficial: 2012

sâmbătă, 29 august 2009

FMI aloca Romaniei DST-uri de 1,4 mld. dolari


"O alocare generala de DST-uri, in valoare de 250 miliarde dolari, a devenit efectiva vineri, 28 august. Alocarea este menita sa furnizeze lichiditate sistemului economic mondial prin suplimentarea rezervelor valutare ale statelor membre ale FMI", arata un anunt al Fondului Monetar International (FMI).

Alocarea generala de DST-uri a fost facuta pentru 186 de state membre ale FMI, proportional cu cotele lor actuale in cadrul Fondului, care sunt calculate in functie de ponderea tarilor in economia globala, potrivit NewsIn.
In cadrul acestei alocari generale, Romania poate dispune, de vineri, 28 august, de 1,19 miliarde dolari (763,7 milioane DST).

"Separat, FMI mai pune la dispozitie o alocare unica de DST-uri, care a intrat in vigoare pe 10 august 2009 si care va intra in vigoare pe 9 septembrie 2009. Totalul in cadrul acestei alocari speciale se ridica la 21,5 miliarde DST, respectiv 33 miliarde dolari", se mai precizeaza in anuntul FMI.

In cadrul alocarii speciale, Romania poate beneficia de 145 milioane DST (227 milioane dolari), suma totala pentru cele doua transe puse la dispozitie ridicandu-se astfel la 908,8 milioane DST (1,4 miliarde dolari).

Romania are in desfasurare un acord extern de finantare, in cadrul caruia FMI s-a angajat sa imprumute statul cu aproape 13 miliarde euro.

Planul a fost aprobat in aprilie de G20, grupul celor mai importante state industrializate si emergente, pentru a injecta lichiditati in sistemul financiar global, intr-un moment in care rezervele internationale ale statelor constituie o marja de siguranta in contextul crizei globale.

Statele pot folosi aceste alocari pentru rezervele valutare, prin operatiuni de tip swap.

DST reprezinta moneda virtuala a Fondului Monetar International, a carei valoare este calculata in raport cu un cos valutar format din dolar, yen, lira sterlina si euro. Tranzactiile in interiorul FMI sunt calculate in DST.

joi, 27 august 2009

Windows 7

Coca Cola HBC Romania relocheaza productia fabricii din Iasi in Republica Moldova

Coca Cola HBC Romania va transfera capacitatea de productie din Iasi in Republica Moldova, iar activitatile de productie din unitatea pe care o detine in Floreni vor fi mutate la fabrica din Poiana Negri, se arata intr-un comunicat remis de companie.

Astfel, ca urmare a evalurilor periodice de activitate si infrastructura, in conditiile in care fabrica Iasi produce cu preponderenta pentru Republica Moldova, compania a luat decizia transferarii capacitatii de productie din Iasi in Republica Moldova.

Totodata, depozitul din Iasi va fi reorganizat si va functiona ca centru de distributie in cadrul infrastructurii existente, iar operatiunile de vanzari, financiar, marketing si resurse umane isi vor continua activitatea in Iasi.

In ceea ce priveste activitatile de productie din Floreni, acestea se vor transfera la fabrica invecinata din Poiana Negri, pregatita in acest sens printr-un program extensiv de investitii.

Vanzarile companiei pentru tarile emergente au fost, in primul trimestru al anului, de circa 495 milioane de euro, in scadere cu circa 44 de milioane fata de cele 539 de milioane raportate pentru aceeasi perioada a anului trecut. Tarile emergente la nivelul carora opereaza Coca Cola HBC sunt Romania, Armenia, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Moldova, Muntenegru, Nigeria, Rusia, Serbia si Ucraina.

NewsIn

Moartea site-urilor de torrente din România este aproape

Războiul AIMR (Asociaţia Industriei Muzicale din România) cu nelegiuiţii Internetului continuă. După ce a pus la zid userii de DC++, o nouă acţiune de amploare a AIMR a fost declanşată zilele acestea. Acum, vizat este site-ul de torrente btarena.org, considerat clona controversatului The Pirate Bay în România.

Conform informaţiilor furnizate de AIMR, baza de date cu peste 800.000 de torrente a The Pirate Bay a fost făcută publică pe acelaşi site de către un utilizator anonim. La nici o săptămâna după acest eveniment, site-ul btarena.org a devenit o clonă a The Pirate Bay. Majoritatea torrentelor disponibile acolo sunt accesibile acum şi pe site-ul clonă.

btarena.org are găzduire în România şi a fost identificat de către AIMR drept unul ce găzduieşte şi promovează, printre altele, link-uri de descărcare de tip torrent către materiale muzicale protejate aparţinând membrilor săi.Pentru că tot este atât de disputat fenomenul pirateriei, să mai limpezim un pic apele. Pe site-ul AIMR am găsit următoarea definiţe a download-ului ilegal: "Nu există aşa ceva . De fapt, la ora actuală, nicăieri în Lege nu este incriminată descărcarea de fişiere pirat. Ci doar punerea la dispoziţie! Nimeni nu aleargă după nimeni dacă a descărcat ceva de pe Internet şi păstrează doar pentru el. Treaba noastră e să identificăm sursele ilegale şi să le oprim sau diminuăm cât mai mult activitatea. Aşa că, atenţie! Dacă descărcaţi, asta e... Dar NU puneţi mai departe în share sau nu daţi altora, pentru că această faptă e incriminată! ".

sursa /www.go4it.ro

marți, 25 august 2009

Nokia isi face intrarea pe piata mini laptop-urilor cu modelul Booklet 3G




Dupa ce a castigat suprematia pe piata telefoanelor mobile, compania finlandeza Nokia vizeaza sa intre in concurenta cu producatorii de computere. Booklet 3G este primul notebook construit de finlandezi, iar primele specificatii ale produsului nu sunt deloc de natura sa linisteasca jucatorii traditionali din domeniul IT & C.

Booklet 3G va fi compatibil cu sistemul de operare Windows, al Microsoft. Laptopul va avea procesor Intel, o autonomie de 12 ore si o greutate de doar 1,2 kg. Displayul de 10,1 inchi este in aparenta mic, insa sensibil mai mare decat al rivalului direct Asus Eee PC.

duminică, 23 august 2009

TOP 10 - Carti periculoase

"Mein Kampf", "Manifestul Partidului Comunist" si o carte medievala despre identificarea vrajitoarelor ocupa primele locuri. Unele intrari sunt contestabile, cum ar fi "Coming of Age in Samoa", o carte despre practicile sexuale ale femeilor samoane. Topul a fost preluat de pe site-ul listverse.com, sectiunea "controversial lists".

Cartile nu sunt doar depozitarul cunoasterii noastre, ci si una din sursele care ne furnizeaza ratiuni morale pentru actiuni. Pornind de aici, putine carti isi propun sa faca rau intentionat - sau, cand isi propun asta, lumea nu le ia in serios, nu le transforma in temei pentru actiune. Pericolul vine, asadar, din alta parte - din partea acelor carti care, propunandu-si sa faca bine, ajung sa provoace rau. Fie crediteaza idei aberante, fie incita la intoleranta si ura, fie sustin idei care, pornind de la credinta excesiva intr-un ideal mail indepartat, ajung sa sacrifice exact detaliile care ne fac oameni.

In alta ordine de idei, in timp ce unele optiuni ale autorilor topului sunt justificate ("Mein Kampf","Malleus Maleficarum", "The Pivot of Civilization"), altele pot fi lesne contestate, in special "Coming of Age in Samoa" a antropologului Margaret Mead, o carte care, dincolo de viciul metodologic ce-i discrediteaza valoarea stiintifica, a facut enorm pentru feminismul dintre razboaie, precum si "Democratie si educatie" a lui John Dewey, una din cartile fondatoare ale filozofiei educatiei moderne din SUA.

1) Adolf Hitler, "Mein Kampf" (1925)

Textul lui Hitler este una din acele rare carti care si-au propus sa faca rau intentionat - nu tuturor oamenilor, ci doar unei parti dintre ei. In "Mein Kampf", Hitler a schitat planul sau pentru o Germanie curatata de evrei (prin mijloace violente, care includeau uciderea lor in masa), precum si un razboi impotriva Frantei si a Uniunii Sovietice pentru a crea "spatiu vital" pentru germani. Cand cartea a fost publicata, a fost in mare ignorata, dar cand Hitler a ajuns la putere lucrurile s-au schimbat - se crede ca peste zece milioane de exemplare au fost puse in circulatie. Cartea este influentata de fictiunea cu pretentii stiintifice a "Protocoalelor inteleptilor din Zion" (pentru a justifica antisemitismul) si pe "Psihologia multimilor" a lui Le Bon, care propune propaganda pentru a controla comportamantele irationale ale maselor mari de oameni. Hitler vorbeste de "pericolul evreiesc". El sustinea ca vor sa puna mana pe intreaga lume, printr-o conspiratie. Cartea mai teoretizeaza rasismul, impartirea oamenilor in inferiori si superiori. Toate aceste idei au condus la tragedia Holocaustului.

2) Marx si Engels, "Manifestul Partidului Comunist" (1848)

Textul a fost biblia multor regimuri totalitare de stanga (mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial) - conducand, in unele cazuri, la instaurarea unora din cele mai brutale regimuri din istorie. Cateva din principiile din manifest sunt direct abuzive, cum ar bolirea proprietatii private, confiscarea proprietatii emigrantilor, anularea ideii de mostenire.

3) Heinrich Kramer, Jacob Sprengler, "Malleus Maleficarum" (1486)

A inflamat vanatoarea de vrajitoare in Europa. Manualul, scris de doi inchizitori, e pentru judecatori si vanatorii de vrajitoare, despre cum sa le identifice si sa le prinda pe acestea. Intre 1487 si 1520 a prins 12 editii, iar intre 1574 si 1669 alte 16. A condus la moartea a 40.000-60.000 de persoane, cele mai multe femei.

4) Margaret Sanger, "The Pivot of Civilization" (1922)

Cartea parintelui contraceptiei moderne, aparuta in SUA cu trei ani inaintea "Mein Kampf", teoretizeaza eugenia si puritatea rasiala. Baza activismului in favoarea contraceptiei sta in convingerea ca oamenii "inferiori" sau "cu defecte" ar trebui ucisi, pentru a face astfel posibila aparitia unei specii umane superioare.

5) Michael J. Behe, "Darwin's Black Box" (1996)

Argumentand impotriva teoriei darwiniste, cartea a dat apa la moara dogmaticilor care sustin ca interpretarea literala a "Cartii Genezei" e singura explicatie posibila pentru creatia Pamantului. In ciuda faptului ca volumul a fost refutat de comunitatea stiintifica si de autorul insusi, multi crestini ultraconservatori il mai folosesc in argumentatia antievolutionista.

6) Matvei Golovinski, "Protocoalele inteleptilor din Zion" (aproximativ 1900)

Este o carte care incita la ura rasiala, folosita ca argument in "Mein Kampf". Are la baza o intriga conspirationista, prin care masoneria si evreii urmaresc sa conduca lumea, lansand idei ca liberalismul, materialismul, socialismul. In ciuda faptului ca textul este o pacaleala, a fost larg raspandita in Europa si chiar in zilele noastre multi o considera adevarata.

7) Machiavelli, "Il Principe" (1532)

A fost izvor de inspirate si actiune pentru o lunga lista de tirani (Stalin, Mussolini, Hitler, Napoleon l), sfatuind conducatorii sa nu-si faca scrupule morale daca binele societatii o cere. "Nu e necesar pentru un principe sa fie milos, drept, uman, onest sau religios - este doar necesar sa para asa. Sa crezi in aceste calitati e pagubos; sa pretinzi ca le ai poate fi insa folositor."

8) Benjamin Spock, "Baby and Childcare" (1946)

A cauzat moartea a 50.000 de copii, autorul sustinand ca bebelusii nu trebuie sa doarma pe spate (intrucat s-ar putea ineca cu voma), ci pe burta. Oamenii de stiinta au aratat insa ca sfatul lui Spock poate cauza moartea prin sufocare - numarul estimat de morti ridicandu-se la 50.000. Cartea a fost foarte influenta pana in 1990, fiind tradusa si in romana.

9) Margaret Mead, "Coming of Age in Samoa" (1928)

Cu greu cartea ar putea fi considerata daunatoare - cel mult contestabila. Cartea antropologului arata ca femeile din Samoa amana casatoria pentru a se bucura de sex ocazional, relativizand indirect, in Europa, principiul virginitatii. Contestatarii au acuzat metodologia cartii - intervievatele au declarat ulterior ca au fabulat, fabulatia fiind parte din cultura lor.

10) John Dewey, "Democracy and Education" (1916)

E discutabil ca textul filosofului pragmatist ar fi daunator. In acest volum, adevarat manifest impotriva educatiei clasice, Dewey propune trecerea de la asimilarea de cunostinte si informatii la educarea de "abilitati" si talente. Autorii topului il acuza pe Dewey ca, prin acest text, a subminat bazele sistemului american de educatie, mai ales din scolile publice.

Romania Libera

sâmbătă, 22 august 2009

Cum arata cel mai avangardist ceas produs de japonezi


Cei care nu se multumesc nici cu stilul conformist al ceasurilor clasice, nici cu cel lipsit de originalitate al celor electronice, au la dispozitie un nou produs lansat pe piata de o firma japoneza.

Este vorba de ceasul cu afisaj binar. Singura problema este ca, inainte de a-l cumpara, utilizatorii trebuie sa invete sa transforme sistemul binar in sistemul zecimal folosit in viata de zi cu zi.

O alta particularitate a ceasului este ca foloseste doar leduri pentru afisarea timpului. Sirul vertical arata ora sau luna, in vreme ce sirul orizontal reprezinta minutele sau ziua, in functie de modul pe care este setat (ora sau data).

miercuri, 19 august 2009

Orange acuza Cosmote si Vodafone de reclama falsa

Razboiul reclamelor care dezinformeaza a inceput cu o plangere depusa luna trecuta. Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila din Romania, si-a acuzat concurenta de publicitate falsa. In consecinta, Vodafone trebuie sa-si retraga reclama. In schimb, la Cosmote nu au fost gasite nereguli, anunta Evenimentul Zilei

La sfarsitul lui iulie, Orange Romania a depus plangere la Consiliul National al Audiovizualului (CNA), reclamand ca doua clipuri publicitare ale Vodafone Romania si Cosmote Romania contin publicitate inselatoare.

Orange acuza Vodafone ca induce in eroare, spunand ca ei acorda "cele mai mari bonusuri in minute si bani". Potrivit Orange, "in realitate, bonusul nu consta in bani in sensul general folosit de limba romana de unitate monetara (bani lichizi), ci in echivalentul de credit pe cartela al unor sume de bani. Ceea ce este cu totul diferit".

De cealalta parte, Vodafone spune ca, la momentul lansarii campaniei, aceasta oferea cele mai avantajoase bonusuri din piata.

"In oferta Vodafone, termenul 'bani' se refera la bonusul pe care clientul il obtine atunci cand reincarca o cartela cu credit si pe care il poate folosi ulterior pentru diferite servicii", au declarat oficialii companiei, pentru Evenimentul Zilei.

Al doilea spot indeamna persoanele sa se aboneze la Vodafone Vodafone Complet "si poti sa-l schimbi de cate ori vrei tu. Iar pentru 2 euro in plus iti dublam minutele". CNA a constatat, insa, ca afirmatia "pentru 2 euro in plus iti dublam minutele" este valabila numai pentru un singur tip de abonament din cele patru prezentate de Vodafone.

CNA a aprobat, in schimb, reclama Cosmote "Scrisoarea a-III-a", intrucat corespunde reglementarilor legale si se incadreaza in codul de practica in publicitate.

Antena3

luni, 17 august 2009

„Masina Soldatului Universal” de 1 mil. €, „made in Romania“


Sistem de aparare 100% romanesc

In pofida nenumaratelor noutati cu care au venit la targ participantii, de departe vedeta expozitiei a fost considerat sistemul Grifon, un concept 100% romanesc, care a fost comparat de toti cei prezenti la eve­ni­ment cu „Masina Soldatului Uni­versal”. Conceptul poate fi folosit, cu succes, in misiuni militare, dar si pentru a facilita munca autoritatilor locale, a echipelor de interventie in caz de situatii de urgenta, serviciilor de securitate nationala, serviciilor de aparare maritima, aeriana sau terestra. „Este vorba despre o plat­for­ma multifunctionala, mobila, care poate culege date in timp real din zone cu risc ridicat si pe care le poate transmite la un centru de comanda unde se afla factorul de decizie uman. Sistemul poate fi instalat atat pe o masina, cat si pe o salupa sau un vehicul aeroglisor pe perna de aer“, a declarat CEO Naval Defense Exhibition, Romeo Oita, patronul SC Global Private Security Solutions SRL, firma careia ii apartine conceptul. El a mai explicat ca, in functie de tipul de misiune, Grifon poate fi echipat cu aparatura de vedere pe timp de noapte, termoviziune, radar, roboti ghidati prin GPS, avion fara pilot (UAV), sistem de recunoastere, balon de cercetare si supraveghere si arma­ment de razboi. In premiera, sistemul a fost montat pe un autoturism de teren si supus atentiei potentialilor beneficiari. Un astfel de sistem are un pret care variaza, in functie de dotari, intre 150.000 si un milion de euro, dar cei care l-au conceput spun ca pretul editiei de top ar putea fi redus, in ur­ma­torii ani, cu cateva sute de mii de euro, in cazul in care companiile ro­ma­nesti vor reusi performanta sa scoata pe piata un UAV 100% autoh­ton, la un pret sub cel al pietei.

sursa financiarul.com

duminică, 16 august 2009

Yahoo ia in calcul introducerea unei taxe pe e-mail

Desi la prima vedere numarul mesajelor spam este mai mic decat in anii anteriori, totusi lucrurile stau invers: aproximtiv 90% din totalul e-mail-urilor expediate sunt de acest gen, insa filtrele instalate de gazduitorii adreselor electronice sunt mai eficiente decat in trecut.

Chiar si asa, spam-ul reprezinta inca o mare problema atat pentru utilizatorii individuali de net, cat si pentru companiile active in mediul online. Yahoo, unul dintre principalii jucatori pe acesta piata, crede ca o posibila solutie impotriva spammerilor ar fi introducerea taxei pe e-mail expediat.

Ideea nu este noua, cercetatorii Yahoo! lansand inca de acum cativa ani programul CentMail, dar, fata de prima varianta, centul oprit pentru fiecare mesaj expediat ar urma sa fie folosit in scopuri caritabile. Astfel, initiatorii cred ca sunt atinse doua obiective: descurajarea spammerilor si sprijinirea unor proiecte de ajutorare sociala.

BankNews.ro

sâmbătă, 15 august 2009

Primul expansion pentru Sims 3







Dupa cum era de asteptat, Electronic Arts a anuntat primul expansion pentru cel de-al treilea joc al seriei Sims.

Astfel, The Sims 3 World Adventures va oferi noi orizonturi micutului dvs. sim, care va putea calatori acum in afara limitelor Sunset Valley si Riverview, in diferite locatii inspirate din destinatii faimoase de vacanta. Simsii vor avea acum posibilitatea sa descopere noi orase, din tari precum China, Franta sau Egipt.

The Sims 3 World Adventures va fi lansat pe plan mondial pe data de 16 noiembrie 2009, pentru versiunile de PC si Mac ale jocului. Posesorii de iPhone si iPod Touch vor fi nevoiti sa astepte pana in 2010 pentru a primi noul expansion.

www.xpc.ro

miercuri, 12 august 2009

Live: Un MIG 21 Lancer, filmat în timp ce se prăbuşea

Avion filmat în timp ce se prăbuşea! Un accident aviatic din 2002, în care un MIG 21 Lancer a căzut imediat după decolare, a fost filmat de la bordul unui alt avion aflat în momentul acela la sol. S-a întâmplat la Bacău, iar pilotul a reuşit să se catapulteze

marți, 11 august 2009

Femeile sunt sefi mai duri, concediaza cu sange receData

Femeile sunt sefi mai duri, isi supravegheaza excesiv subordonatii, concediaza cu sange rece si, atunci cand sunt in numar prea mare intr-un consiliu de administratie (CA), profiturile si valoarea de piata ale companiei se diminueaza. Aceasta se intampla deoarece colegii lor le privesc cu neincredere - sunt in mare concluziile unei cercetari facute in Marea Britanie.

"Trebuie sa recunosc ca, declarata sau nedeclarata, exista o neincredere in femei (cele cu functii de conducere in companii - n.r.) si prejudecata ca ele sunt sexul slab", ne-a confirmat Mihaela Forgaciu, membru in Consiliul de Administratie al HR Club Romania, care reuneste experti in resurse umane. Opinia lui Forgaciu o confirma pe cea a studiului realizat de cercetatori de la London School of Economics si Universitatea din Queensland, asupra performantelor economice a 2.000 de companii britanice, intre 1996 si 2003.

Cercetatorii au observat cum, cu cat era mai mare numarul de femei intr-un consiliu de administratie, cu atat scadeau si profiturile unei companii, arata The Daily Mail. Iar aceasta se intampla in ciuda faptului ca femeile erau mai constiincioase, avand mai putine absente din sedintele de consiliu decat colegii lor barbati. Explicatia gasita de cercetatori a fost aceea ca, departe de a "destinde atmosfera", prezentele feminine in consilii fac sedintele mai incrancenate, astfel ca directorii executivi se simt supravegheati excesiv si mai amenintati. Barbatii se simt intimidati si, nu o data, s-a dovedit ca, pe buna dreptate, o femeie manager ii concediaza mai rapid, fara prea multe remuscari, decat un barbat.

Mai multe femei, o comunicare deficitara

Intr-un "board" (CA) cu multe femei, membrii tind sa aiba mai multe secrete unii fata de altii si sa se priveasca neincrezatori, climat care ajunge sa dauneze performantelor firmei. Daca barbatii socializeaza frecvent (la golf, yachting, pescuit, vanatoare etc), femeile din consiliile de administratie nu au acces la acele reuniuni informale, nici nu socializeaza intre ele. "Este important sa stii sa vorbesti despre fotbal sau golf. E important sa stii ce rezultat a avut Manchester aseara", pentru a putea sa iei parte la discutiile barbatilor, crede Forgaciu, fosta membra a boardului de la Raiffeisen Bank si Banca Romaneasca. Deficitul de comunicare aduce rezultate proaste firmei la toate nivelurile, cu atat mai mult la nivel de top management, desi autorii studiului atrag atentia ca nu se poate trage concluzia pripita ca femeile sunt "vinovate".

Integral in Gandul

luni, 10 august 2009

Citatul zilei

Când ai deja două personalităţi, cu siguranţă există şi a treia.

citat din Sigmund Freud

duminică, 9 august 2009

Murdoch: Vom taxa accesul la toate site-urile de stiri. Era continutului gratuit s-a incheiat


Afectat de scaderea veniturilor din publicitate dupa ce criza a lovit modelul de presa traditional, Murdoch a declarat ca “era stirilor online gratuite s-a incheiat”.

“Jurnalismul de calitate nu este ieftin”, a declarat Murdoch. “Revolutia digitala a deschis multe canale de distributie noi si ieftine, dar nu au facut continutul gratuit. Intentionam sa taxam toate site-urile de stiri”, a adaugat acesta.

“Anul care s-a incheiat a fost cel mai dificil din istoria recenta, iar performanta noastra financiara din 2009 reflecta mediul economic cu care ne-am confruntat de-a lungul anului”, a declarat Murdoch.

Studioul de filme Twentieth Century Fox a inregistrat un profit anual de 848 milioane dolari, in scadere fata de ultimul an, cand a fost de 1,24 miliarde dolari.

Castigurile provenite din retelele de televiziune prin cablu au crescut cu 31%, la 1,67 miliarde dolari, dar divizia de televiziune a grupului, inclusiv statiile Fox din Statele Unite si Star din Asia au inregistrat o scadere a profitului de la 1,12 miliarde dolari la 174 milioane dolari.

sâmbătă, 8 august 2009

Delicatese in reteaua Metro


:))

vineri, 7 august 2009

Orange aduce smartphone-ul cu cel mai mare touch-screen


Orange aduce noul model Toshiba TGO1 in Romania in urma incheierii primului acord la nivel pan-european dintre grupul Orange si Toshiba. Telefonul este disponibil in magazinele Orange, magazinele partenere si magazinul online Orange, la preturi ce incep de la 399 euro (TVA inclus) cu abonamentul Orange de 14 euro, incheiat pentru doi ani.

Toshiba TGO1 este singurul telefon ce detine un procesor de 1Ghz. Smartphone-ul beneficiaza de sistemul de operare Windows Mobile 6,1 si de o conectivitate HSDPA cu viteze de pana la 7,2 Mbps.

Modelul TG01 dispune de un touch screen cu dimensiunea de 4,1 inch (WVGA 800x480 pixeli), camera foto cu rezolutie de 3,2 megapixeli si spatiu extins de stocare de pana la 32 GB. Telefonul include in pachetul comercial si un card microSD de 8GB.

Clientii Orange vor putea sa isi utilizeze telefonul mobil pentru a urmari programele TV preferate, pentru a-si actualiza in timp real profilul de pe website-urile de tip retea sociala sau pentru a naviga pe Internet la fel ca atunci cand folosesc calculatorul personal.

De asemenea, noul TG01 este primul model din portofoliul Toshiba inclus in gama Orange Signature, care cuprinde telefoane ale caror soft-uri au fost adaptate si imbunatatite pentru a oferi clientilor Orange acces facil la Internet si la aplicatiile multimedia disponibile in portalul wap Orange World.

"Prin lansarea modelului Toshiba TG01 continuam initiativele prin care oferim clientilor nostri gama de smartphone-uri a caror utilizare pune in valoare capacitatile retelei de mare viteza HSDPA si serviciile multimedia Orange", declara Julien Ducarroz, CCO B2C al Orange Romania.

Legat de lansarea pe piata a terminalului mobil Toshiba TGO1, Calin Tatomir, general manager Microsoft Romania, a declarat ca este primul telefon Windows cu procesor Snapdragon de 1Ghz si ca este, in prezent, cel mai puternic smartphone cu sistem Windows Mobile 6.1, orientat catre oferirea unei experiente de divertisment complet prin multimedia si Internet.

miercuri, 5 august 2009

Cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, în Marea Neagră


Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter s-a înregistrat, miercuri dimineaţă, în zona de graniţă româno - bulgară, intensitatea resimţită în Bucureşti fiind de trei - patru grade, potrivit comandamentului de la Institutul Naţional de Fizica Pământului (INFP).

Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la ora 10.49 la o adâncime de 10 kilometri.

Specialiştii de la Comandamentul INFP au stabilit că în zona epicentrală, cutremurul a avut o intensitate de şase pe scara Mercalli.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a informat că, în urma cutremurului, nu au fost raportate victime sau pagube materiale.

mediafax

marți, 4 august 2009

Stam mult la munca, pe bani putini

Romanii sunt cei mai muncitori europeni. Cel putin asa arata un studiu care a monitorizat orele petrecute de angajati la serviciu. Orele suplimentare "bifate" la birou nu inseamna neaparat o productivitate crescuta. In plus, putin angajatori le platesc.

Peste 41 de ore a stat, in medie, un angajat roman la serviciu, intr-o saptamana din ultima parte a anului trecut. Mult peste media europeana - 40,4 ore/saptamana - , statistica plasandu-ne in topul europenilor "muncitori".

Si in privinta numarului de ore de munca anuale negociate cu angajatorul stam foarte bine: 1.840, dupa cum arata o cercetare realizata de Eurofound (Agentia Europeana pentru Ameliorarea Conditiilor de Viata si Munca - Dublin).

Aceste cifre, confirmate de specialistii in resurse umane, nu indica neaparat ca romanii sunt si foarte eficienti. "Nu stim daca in cazul romanilor numarul mare de ore petrecute la birou inseamna si o productivitate mare", spune Iuliana Badea, sales manager in cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler. In plus, nu toate firmele platesc orele suplimentare lucrate de angajati.

"In fabricile in care se munceste in ture, orele suplimentare sunt pontate. Totusi, sunt foarte putine cazuri in care angajatii de birou care stau peste program primesc echivalentul in bani al orelor suplimentare lucrate", mai spun specialistii in resurse umane, adaugand ca nici plata fortei de munca nu este comparabila cu aceea din tarile vestice.

Program scurtat

Daca in statele-nou intrate in Uniunea Europeana se munceste cel mai mult, francezii si germanii au timp liber din plin. Francezii muncesc doar 38,4 ore pe saptamana, cu doua ore sub media UE, iar nemtii au cele mai multe zile libere (concediu si sarbatori legale), insumand 40,5 in fiecare an.

Metoda prin care cele doua parti, angajatii si angajatorii, cad la un acord privind numarul de ore de lucru este, in UE, contractul colectiv de munca. Reprezentantii Eurofound afirma ca in tarile vestice programul a fost scurtat de la un an la altul si estimeaza ca acelasi lucru se va intampla si cu statele mai nou-intrate in UE.

Integral in Adevarul

BNR reduce dobanda cheie la 8,5% si scade rezervele minime la valuta la 30%

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis, marti, sa reduca dobanda cheie de la 9% la 8,5% pe an, in conformitate cu asteptarile, insa a surprins piata prin scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 30%, ceea ce va pune la dispozitia bancilor noi lichiditati.

Totodata, consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa reduca scadenta operatiunilor de tip repo, de injectare de bani in piata, de la o luna la o saptamana, se mai arata in comunicatul bancii centrale.

In urma deciziei de marti, dobanda de politica monetara revine la nivelul in vigoare in perioada ianuarie-februarie 2008, cand BNR era, insa, intr-un ciclu de inasprire a politicii monetare. De la inceputul lui 2009, BNR a coborat dobanda cheie cu 1,75 puncte procentuale, de la 10,25% la 8,50% pe an.

De asemenea, in urma deciziei, scad automat si dobanzile la facilitatea de credit (lombard), de la 13% la 12,5% pe an, si la facilitatea de depozit de la 5% la 4,5%, in conditiile in care acestea sunt fixate la plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda cheie.

Daca decizia de reducere a dobanzii de politica monetara de la 9% la 8,5% pe an - pe care banca centrala o percepe bancilor la injectiile de lichiditate in piata prin operatiuni repo - era asteptata, scaderea rezervelor minime obligatorii la valuta a surprins majoritatea analistilor, care mizau pe o miscare mai prudenta, de mentinere a nivelului actual, pentru ca BNR sa poata analiza efectele in piata ale deciziei de la ultima sedinta de politica monetara, care a dus la scaderea RMO atat la pasivele in valuta, cat si la cele in lei.

La ultima sedinta de politica monetara, din 30 iunie, CA al BNR a decis sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii de la 18% la 15% pentru pasivele in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani.

Pentru rezervele minime obligatorii constituite dupa 24 iunie, banca centrala platea bancilor dobanzi anuale de 4,90% la lei, 2,47% la euro si 0,89% la dolari.

Decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta cu scadenta mai mica de doi ani de la 35% la 30% se va aplica incepand cu perioada de constituire a RMO 24 august - 23 septembrie.

Pentru finantarile atrase cu scadenta peste doi ani fara clauze de rambursare anticipata, nivelul RMO este zero atat la lei, cat si la valuta.

Scaderea dobanzii cheie era necesara, potrivit economistilor, in urma deteriorarii peste asteptari a mediului economic in primul trimestru. Produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 6,2% in primele trei luni din 2009 fata de perioada similara din 2008, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Pe langa deciziile legate de dobanda cheie si rezervele minime, banca centrala a anuntat ca va continua sa utilizeze activ operatiunile de piata "in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".

In plus, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa de joi, 6 august 2009.

Un comunicat detaliat in legatura cu deciziile de marti va fi dat publicitatii in jurul orei 15:30, a mai anuntat BNR.

NewsIn

luni, 3 august 2009

Citatul zilei

Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.

citat din Ernesto Che Guevara

duminică, 2 august 2009

Orange Romania, umar la umar cu Vodafone la scaderi

Orange Romania a raportat o scadere a veniturilor de 16,7% in al doilea trimestru al anului, pana la 267 milioane de euro, in contextul unui mediu economic dificil si al unei presiuni sporite a preturilor. Evolutia Vodafone Romania, principalul rival pe piata locala, a fost similara, compania incheind primul trimestru fiscal, corespunzator perioadei aprilie-iunie, cu o reducere a veniturilor din servicii de 17,3%.

Orange Romania, cel mai mai mare operator din piata ca numar de utilizatori, a raportat, in prima jumatate a anului, venituri de 531 milioane de euro, in scadere cu 15,4% fata de perioada similara din 2008, continuand tendinta negativa din primul trimestru al anului.

"Suntem multumiti de evolutia numarului de clienti in trimestrul al doilea si de veniturile a caror rata de scadere trimestriala s-a stabilizat. Veniturile Orange Romania au crescut in T2 fata de T1, in ciuda unui climat economic inca incert. Suntem decisi sa mentinem aceasta tendinta si sa atragem noi clienti si in urmatoarele trimestre", a declarat Thierry Millet, CEO Orange Romania.

Operatorul a raportat, in prima jumatate a anului, venituri de 531 milioane de euro, in scadere cu 15,4% fata de perioada similara din 2008. La jumatatea anului, operatorul avea 10.354.000 de utilizatori, in crestere cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Orange reuseste astfel sa readuca pe crestere numarul clientilor, adaugand 236.000 de utilizatori in ultimele trei luni, dupa un prim trimestru al anului, soldat cu prima restrangere a bazei de utilizatori. In al doilea trimestru al anului, oficialii companiei spun ca numarul de clienti a inregistrat o crestere, datorita noilor oferte pe segmentul prepaid, a imbunatatirii pachetelor pentru clientii business si a introducerii produselor exclusive online.

Si Vodafone a raportat, in perioada aprilie-iunie, o crestere a bazei de clienti de 5,2% fata de acelasi interval al anului trecut, ritm dublu fata de cel raportat de Orange, pana la 9.532.530 de clienti la sfarsitul lunii iunie. Din numarul total al clientilor Orange, aproximativ 2,2 milioane utilizeaza, potrivit oficialilor, si serviciile de date mobile in banda larga, numar in crestere cu 97% fata de perioada similara a anului 2008. Evolutia a fost sustinuta de ofertele comerciale, de ofertele integrate cu laptopuri, de diversificarea gamei de smartphone-uri si de dezvoltarea intensa a retelei de broadband din ultimele luni. In prezent, serviciile HSDPA 3,2 deservesc clientii din peste 700 de localitati din toata tara si HSDPA 7,2, in 35 de localitati.

Venitul mediu anual pe utilizator a ajuns, la sfarsitul lunii iunie, la 108 euro, fata de 114 euro in primul trimestru al anului, respectiv 124 de euro in perioada aprilie-iunie din 2008. Spre comparatie, ARPU (venitul mediu pe utilizator) lunar Vodafone a urcat de la 8,2 euro in primele trei luni ale anului la 8,3 euro in perioada aprilie-iunie. Potrivit unui raport fiscal al grupului France Telecom, in pofida unei reduceri continue a costurilor, marjele de profit operational pe segmentul Rest Of the World au scazut in primul semestru cu 1,4 puncte procentuale, afectate cu aproximativ 30 milioane de euro de masurile de reglementare, cu 40 milioane de euro de rezultatele defavorabile din Romania, sau de noile operatiuni din Kenya, Uganda si Armenia.

Cheltuielile de capital ale grupului pe segmentul Rest Of the World (ROW) au scazut, in special in Romania, fata de o stabilitate generala la nivelul altor tari. O situatie similara se regaseste si in cadrul grupului Vodafone, unde cresterea raportata de Vodacom, operator din Africa de Sud in care Vodafone si-a crescut participatia cu 15%, a fost stearsa de diviziile din Romania si Turcia, principalele motive de scadere pe piata locala fiind, potrivit reprezentantilor Vodafone, concurenta crescuta si deprecierea leului fata de euro.

Veniturile segmentului ROW ale France Telecom au scazut cu 0,2% in prima jumatate a anului, pana la 4,112 miliarde de euro, in timp ce, daca Romania ar fi fost exclusa din calcule, operatiunile ar fi crescut cu 2,5%, pana la 3,582 miliarde de euro.

La 30 iunie 2009, grupul France Telecom avea 186 milioane de clienti, in crestere cu 6,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Business Standard